Slovensko – hrvaška humanitarna zgodba

VSE SE JE ZAČELO Z MALO METO 

V Splitu na Hrvaškem se je v petek, 19. januarja, končala še ena skupna slovensko-hrvaška rotarijska humanitarna zgodba “Rotary rešuje življenja”, ki jo je sprožil Rotary klub Kočevje, na pobudo njihovega člana Janeza Smole.

Zgodba se je začela lanskega prvega maja, ko se je Janezu, med prvomajskim dopustom na Dugem otoku, skoraj tri mesece prezgodaj, v Splošni bolnici Zadar, rodila hčerka Meta. Takoj zatem je bila prepeljana na intenzivni oddelek Klinike za otroške bolezni v splitsko bolnico, kjer si je, z izjemno požrtvovalnostjo in strokovnostjo prim. dr. Branke Polić in zdravnice Tanje Kovačević, toliko opomogla, da je bila 27. junija, s pomočjo predstojnika Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo prim. dr. Ivana Vidmarja, s helikopterskim prevozom prepeljana v Klinični center v Ljubljano. Deklica Meta je nato v juliju končno prišla domov v Kočevje in je v dobrem stanju.

V zahvalo za vso pomoč se je Janez Smola odločil, da bo preko Rotary kluba Kočevje doniral Kliniki za otroške bolezni v splitski bolnici finančna sredstva za nakup nujno potrebnega respiratorja za zdravljenje in nego prezgodaj rojenih otrok. Tej plemeniti gesti so se nemudoma odzvali slovenski in hrvaški rotarijci ter k donaciji povabili tudi pomembna podjetja in posameznike iz Slovenije in Hrvaške.

Projekt ”ROTARY REŠUJE ŽIVLJENJA” v skupni vrednosti 30.000 Eur, se je zaključil v petek, 19. januarja, s slovesno predajo respiratorja Kliniki za otroške bolezni KBC v Splitu. Dr. Branka Polić, predstavnica Zavoda za intenzivno pediatrijo KBC Split, je poudarila pomembnost respiratorja, ki ohranja življenjske funkcije malih bolnikov. Kot je še dejala, gre za enega najmodernejših respiratorjev v Evropi in prvega takšnega na Hrvaškem.

Tomislav Kuzmanić, predsednik Rotary kluba Split Novi je dejal, da so humanitarno akcijo skupaj s kočevskimi rotarijci izpeljali izredno hitro in da je vesel novih prijateljev iz Slovenije. Novo prijateljstvo in izjemno sodelovanje v tej humanitarni akciji pa je izpostavil tudi predsednik Rotary kluba Kočevja Leon Behin. S slovenske strani je prisotne pozdravil še Andrej Ivanc predstavnik podjetja Riko, ki je bil med večjimi donatorji v akciji, nekaj besed pa sta prisotnim namenila tudi predstavnik Veleposlaništva RS v Zagrebu Jakob Štunf in častni konzul Branko Roglić.

Slovesnosti ob zaključku projekta, ki je imel velik medijski odziv na Hrvaškem, so se udeležili člani Rotary Kluba Kočevje, člani drugih Rotary klubov, medicinsko osebje splitske bolnice ter številni predstavniki splitskega gospodarskega in političnega življenja.

Besedilo in foto: Rotary klub Kočevje

rotary
Author: rotary