Začetki Rotarijskega gibanja v Sloveniji

Rotary Club Kranj vabi v ponedeljek 19. 3. 2018 ob 19:00 na zanimivo predavanje z naslovom:

Začetki Rotarijskega gibanja v Sloveniji od 1929 -1941

Predavanje bo potekalo v hotelu Brdo, Predoslje 39 pri Kranju, dvorana v 1 nadstropju.

Kratek opis predavanja
Letos praznujemo 113. obletnico ustanovitve gibanja Rotary. Kje smo mi slovenski rotarijci v tej obletnici? Kdaj smo mi vstopili v svetovno Rotary gibanje? Lahko smo ponosni, da so se prvi Slovenci pridružili Rotary gibanju že davnega leta 1929/30, ustanavljali prve klube, pisali članke za mednarodno revijo The Rotarian in imeli v tem obdobju celo dva guvernerja. Resnično smo lahko ponosni, da smo vstopili v to demokratično gibanje že pred 88 leti in predavanje »Začetki Rotarijskega gibanja v Sloveniji 1929-1941« želi pokazati nekaj izjemnih zgodb rotarijcev tistega časa. Božidar Jakac, Leon Štukelj, Gojmir Anton Kos, Viktor Naglas, Dr. Ivan Slokar in Dr. Viljem Krejči je samo nekaj imen rotarijcev tistega časa, ki so živeli in delovali v skladu z rotarijskimi načeli.

Tik pred 2. svetovno vojno, 18.1. 1939 je bil ustanovljen RC KRANJ. Charterja v Hotelu Stara pošta so se udeležili mnogi znani rotarijici – Kateri? Boste izvedeli na predavanju.

Če bi se danes srečali s temi izjemnimi rotarijskimi prijatelji, kaj bi jih vprašali? O čem bi se pogovarjali? Prepričan sem, da bi bile teme pogovora izjemne, saj so bili mnogi iz tistega časa, pred svojim časom. O tem bo teklo predavanje, o izjemnih temah in izjemnih ljudeh.

O predavatelju:
Edvard Škodič je član RC Ljubljana od leta 2009. Po izobrazbi je inženir telekomunikacij in s soprogo Nežo imata hčerko Niko. Zaposlen je na Telekomu Slovenije in pred tem na Mobitelu in Telemachu. Je strokovnjak za mobilno telefonijo in internet, navdušen rekreativni tekač, maratonec, ljubiteljski zgodovinar in pripovedovalec zgodb. Za hobi ljubiteljske zgodovine pravi, da verjetno izvira iz poslušanja očetovih zgodb, ki je bil ljubljanski čevljar Zvone Škodič, izdelovalec ‘gojzarjev’ in tudi sam alpinist. Edvard zase pravi, da bi bil lahko tudi sam čevljar, saj je bil čevljar že njegov ded Anton od leta 1922 v Ljubljani in kasneje njegov oče s Čevljarstvom Škodič na Poljanski cesti v Ljubljani.

VABILO

rotary
Author: rotary