VABILO NA VEČERJO S PREDAVANJEM

VABILO NA VEČERJO S PREDAVANJEM

 

Datum: torek, 28. 3. 2023 ob 19:00h *(brez večerje ob 20:00h)

 

Kraj: Slamič, Kersnikova ulica 1, 1000 Ljubljana

 

Participacija: 20,00€ (z večerjo) *zaradi lažje organizacije prehrane vas naprošamo za predhodno najavo na naslov: david.tavzelj@gmail.com.

 

Prof. dr. Mojmir Mrak »Ekonomsko upravljanje EU: koncept, evolucija in perspektive v luči zaostrenih geopolitičnih tveganj«

 

O predavanju:

 

Ekonomsko upravljanje je koncept, ki govori o vodenja ekonomske politike ter o institucijah in procesih, ki so v to vključeni. Način ekonomskega upravljanja v okviru EU in evro območja je edinstven in to zaradi dveh procesov. Eden je proces poglabljanja evropskih integracij od carinske unije do monetarne unije, drugi proces pa je širjenja EU z vse večjim številom držav. Osnovna tema predavanja je predstavitev makroekonomskih vidikov ekonomskega upravljanja evro območja od njegovega formiranja v Maastrichtu leta 1992, preko finančne krize 2010-2012 do pandemije in energetske krize, s katerima se soočamo v zadnjih letih. V tem okviru bo govora o ključnem konceptualnem problemu ekonomskega upravljanja EU, ta pa je kako učinkovito kombinirati centralizirano monetarno politiko in decentralizirano fiskalno politiko. Monetarna politika je v zadnjem desetletju prešla zelo različna obdobja, v zadnjih letih pa se ECB sooča z rastjo inflacije, na kar odgovarja s dvigovanjem obrestnih mer. Še bolj temeljite spremembe je od izbruha finančne krize doživelo fiskalna politika. Ta je formalno še vedno v rokah držav članic, a le-te so morale bistveno okrepiti svoje zaveze po tesnejšem sodelovanju. Danes se fiskalna stran ekonomskega upravljanja sooča z dvema glavnima izzivoma. Eden je vračanje na prenovljena fiskalna pravila, drugi izziv pa je okrepitev fiskalne unije, natančneje proračuna EU in skupnega zadolževanja EU, kjer je pandemija prinesla bistvene spremembe.
rotary
Author: rotary