Tečaj oživljanja ob zastoju srca in primopredaja AED

Tečaj oživljanja ob zastoju srca in primopredaja AED, četrtek, 16. 11. 2023 ob 16:00 uri na kmetiji pr Matijovc, Podbrezje 192

Rotary klub Tržič Naklo že devet let opremlja obe občini z avtomatskimi defibrilatorji. Že daljnega leta 2015 smo donirali defibrilator za gasilski dom v Podbrezjah. Podbrezje pa so dolga vas in ta je od zaselkov Podtabora in Britofa, pa tudi od Dolenje vasi precej oddaljen. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije WHO naj bi bil najbližji AED dosegljiv v času treh minut od trenutka, ko zaznamo potrebo po »resetiranju« srčne mišice. Takojšnja in pravilna masaža srca v kombinaciji z uporabo defibrilatorja bistveno povečajo možnost preživetja bolnika, ki mu je srce zastalo ali mu vibrira v nepravilnem ritmu.

Drugi podbreški javno dostopni defibrilator bo nameščen na kmetiji pr Matijovc. Dobro bo »pokrival« zaselka Podtabor in Britof: Kulturni dom z raznimi prireditvami in telovadbo, farno cerkev z verskimi obredi, pogrebi, porokami, Pot kulturne dediščine z vodenimi obiski, nogometno igrišče pod farovžem s tekmami, treningi in prireditvami, Tabor z obiski, verskimi obredi, porokami. V prvi vrsti pa bo dostopen Podbrežanom, saj je znano, da se veliko srčnih zastojev zgodi v domačem okolju in v teh primerih je reagiranje sorodnikov odločilno.

Defibrilator pa ni vse, pri zastoju srca je ključno oživljanje z masažo srca. Tudi to učimo na tečajih, ki jih priredimo ob primopredaji AED ja. Povabljeni smo vsi, saj je dobro izkoristiti vsako priliko za obnovitev ali utrditev tega znanja. Življenje nas vsakega lahko postavi v situacijo, ko smo priča zastoju srca našega najbližjega in v takih primerih s svojim znanjem in pravilnim hitrim ukrepanjem lahko rešimo življenje.

https://www.facebook.com/events/350295731019289?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

rotary
Author: rotary