Singapur 2024: Zdrave skupnosti in boj proti otroški paralizi

Izziv zdravih skupnosti Rotary, ki ga je Rotary International začel v sodelovanju z Bill & Melinda Gates Foundation in World Vision, je bil tudi uradno napovedan na konvenciji. Program v vrednosti 30 milijonov USD bo obravnaval nekatere najbolj smrtonosne otroške bolezni v štirih afriških državah: Demokratični republiki Kongo, Mozambiku, Nigeriji in Zambiji. Obinna Onyekwena, namestnik direktorja za zagovorništvo programov in komunikacije pri Gates Foundation, je predstavil program in prikazal video nagovor Billa Gatesa. “Ta program bo opremil člane Rotary v ciljanih državah z viri za izvajanje obsežnih intervencij, osredotočenih na zmanjšanje smrti zaradi malarije, pljučnice in driske – največjih groženj za otroke, mlajše od pet let,” je dejal Onyekwena. “Sem Nigerijec, rojen in vzgojen, zato verjemite, ko rečem, da vem, da bo to delo spremenilo življenja v moji domovini in daleč onkraj nje.”

Udeleženci konvencije so prejeli tudi posodobitve o napredku Rotaryja pri izkoreninjenju otroške paralize.

Občinstvo na splošnem zasedanju je poslušalo Aidana O’Learyja, direktorja za izkoreninjenje otroške paralize pri Svetovni zdravstveni organizaciji, in Tayyabo Gul, članico Rotary kluba Islamabad (Metropolitan), Punjab, Pakistan, ter izvršno direktorico skupine Youth Catalyst. Globalna pobuda za izkoreninjenje otroške paralize, katere ustanovni partner je Rotary, vsako leto cepi 400 milijonov otrok proti tej bolezni.

Dve delavnici – Praznovanje svetovnega dneva otroške paralize kot javne podobe in Skupaj izkoreninimo otroško paralizo – sta se prav tako osredotočili na prihodnost prizadevanj za izkoreninjenje. Druge delavnice so vključevale Tromo in duševno dobro počutje v času krize, kar odraža osredotočenost predsednika RI R. Gordona R. McInallyja na duševno zdravje, ter Raziskovanje umetne inteligence in prihodnosti naših klubov. Na slednji delavnici sta Annegret Schnick in Peter Wilfahrt predstavila pregled umetne inteligence in ponudila načine, kako lahko člani Rotary uporabijo umetno inteligenco v svojih klubih. “Tema je za nas pomembna, ker se umetna inteligenca res hitro razvija,” je dejala Schnickova.

Govornika, oba člana Rotary kluba Bayreuth-Eremitage, Nemčija, sta skušala zmanjšati strahove glede umetne inteligence in pokazati njen praktični potencial. Povedala sta, da lahko klubi uporabijo orodja umetne inteligence za izboljšanje prizadevanj za javno podobo, na primer pri ustvarjanju novic in objav na družbenih omrežjih. Umetna inteligenca lahko prav tako generira ideje za storitvene projekte, prepisuje in povzema sestanke kluba ter analizira ankete članov. Wilfahrt, strokovnjak za informacijsko tehnologijo, ki se opisuje kot “prijazni heker”, je razvil orodje umetne inteligence posebej za člane Rotary, da bi jim pomagal začeti. “Umetna inteligenca je način, kako izboljšati vse, do česar nam je mar,” je dejal.