Singapur 2024: Člani izpostavljajo skupnostne projekte in prizadevanja za mir

Konvencija Rotary International 2024 v Singapurju se je začela s široko globalno vizijo, saj sta mednarodna humanitarka Graça Machel in predsednik Rotary International R. Gordon R. McInally pozvala ljudi k ukrepanju za pravičnejši in bolj miren svet.

Machel, soustanoviteljica globalne voditeljske skupine The Elders, ki je znana po svojem delu v korist žensk in otrok, je udeležence uvodnega zasedanja konvencije pozvala k prizadevanju za enakopravnost žensk in enak dostop do izobrazbe za dekleta.

“Zakaj imamo še vedno na milijone otrok izven šol? Zakaj nismo prepoznali, da je to njihova temeljna pravica?” je vprašala Machel, nekdanja prva dama Mozambika in Južne Afrike, ki je trenutno podpredsednica The Elders. “Vprašanje zdaj je, ali smo vsi pripravljeni sprejeti izziv in si reči: ‘Moramo izkoreniniti nepismenost, še posebej pri dekletih’?”

McInally je udeležence konvencije pozval, naj s svojim delom v Rotaryju spodbujajo mir.

“Mi smo primer, kakšen bi lahko bil boljši svet: svet, kjer ljudje najdejo skupna tla čez svoje delitve in skupen namen v dvigovanju človeštva,” je dejal McInally. “Skozi naše projekte služenja, humanitarna prizadevanja in sistematičen pristop k gradnji miru in reševanju konfliktov lahko postanemo katalizatorji za pozitivne spremembe v svetu.”

McInally je tudi govoril o svoji zavezanosti k izboljšanju duševnega zdravja in dobrega počutja po vsem svetu, kar je ključna pobuda njegovega predsedniškega mandata.

“Lahko se borimo proti stigmi iskanja pomoči,” je dejal. “Lahko naredimo razliko za ljudi, ki jim služimo, tako da vlagamo v orodja, ljudi, institucije in sisteme, ki bodo zagotavljali dostop do kakovostne in dostopne oskrbe.”

McInallyjev poudarek na duševnem zdravju se je odražal v več delavnicah na konvenciji, medtem ko so bila Rotaryjeva druga področja poudarjena v različnih projektih in skupnostnih dogodkih pred konvencijo.

Člani Rotaryja so izpostavili lokalne projekte, kot je neprofitni program Football Plus. Program, ki ga sponzorira Rotary Club of Singapore, uči otroke iz družin z nizkimi dohodki igrati nogomet.

“Vsak otrok se nauči, da jih vadba vsak teden izboljšuje, in imajo drugo družino s svojimi soigralci,” je povedal Tom Wolf, izvoljeni predsednik Rotary Club of Singapore. “Postanejo bolj samozavestni in začnejo razumeti vrednost učenja.”

Pred konvencijo je bil lansiran lokalni projekt obsežnega obnavljanja mangrov. Rotary klubi v Singapurju so projekt začeli v partnerstvu s Singapurskim tehnološkim inštitutom in Singapurskim odborom za narodne parke. Projekt bo vzpostavil obrat za ohranjanje mangrov in posadil mangrove na več lokacijah po Singapurju. Mangrove shranjujejo več ogljika kot druge vrste gozdov in ščitijo obalne skupnosti pred močnimi nevihtami in erozijo.

Pred konvencijo je v Kuala Lumpurju, Malezija, potekala tudi konferenca Rotary ASEAN Peacebuilders. Skupina za akcijo Rotary za vodo, sanitarije in higieno je izvedla Svetovni vrh o vodi 16. Na vrhu so se zbrali strokovnjaki in voditelji z vsega sveta, vključno z Jackom Simom, ustanoviteljem in direktorjem Svetovne organizacije za stranišča, ter Ann Thomas, višjo svetovalko za vodo, sanitarije in higieno pri UNICEF-u.