Marketing in prodaja v “EKONOMIJI POČUTJA”

Spoštovani,

vabimo vas na predavanje Marketing in prodaja v Ekonomiji počutja, ki bo v ponedeljek 12.11. v GH Union.

Živimo v času, ko je stranka dejansko kralj. Sama se odloča kaj bo kupila in trošila, in je naloga prodaje in marketinga, da stranki “olajša” te odločitve. Tako, da stranki stalno nudimo odlične izkušnje, skozi katere se bodo odlično počutile.

Predavatelj Tomaž Pavlica, diplomiran ekonomist s končanim MBA in več kot 20-letnimi vodstvenimi izkušnjami v regiji in Srednji Evropi. Večino časa sem vodil posle, projekte in time, s katerimi smo kreirali spremembe in nove poslovne modele. V korporaciji OMV sem izoblikoval 7-letno kariero, najprej kot direktor maloprodaje v Sloveniji, nato kot direktor marketinga za regijo Adriatic in kot direktor marketinga za Evropo v OMV GmbH, Dunaj. Leta 2010 sem ustanovil svoje podjetje in se ukvarjam s predavanjem, coachingom ter svetovanjem in interim managmentom na področjih oblikovanja celovite uporabniške izkušnje, prodaje, marketinga, razvoja novih poslovnih modelov in projektnega vodenja. Marketing in prodaja in z njima povezana psihologija potrošnikov zame nista le posel, ampak predvsem strast.

Opis predavanja:

V zadnjih 10ih letih je prišlo do velikih premikov v vlogi in pomenu prodaje in marketinga. Če smo lahko pred 10 leti trdili, da ima pri prodaji marketing manjšo vlogo (marketing 1/3, prodaja 2/3), ima danes marketing prevladujočo vlogo (marketing 3/4, prodaja1/4). Za IT panogo je marketing panoga, ki je v zadnjih 10ih letih doživela največje spremembe (vir: HBR).

Tako velik premik sta povzročila predvsem dva pojava:
– razvoj nevroznanosti, katero marketing vedno bolj aplicira in s tem vpliva na naše želje, obnašanje, odločanje in počutje
– vezano na prvo točko; ker imamo večino potreb zadovoljenih, marketing v nas ustvarja vedno nove želje: stvari več ne potrebujemo ampak si jih želimo, da uresničujemo idealnega samega sebe.

Marketing in prodaja stalno vplivata na naše percepiranje potrošnje in odločanje. Tudi tako, da izkoriščata vzorce v delovanju naših možganov, ki so za človeštvo značilni že tisočletja, da vedno bolj počnemo to, kar se od nas pričakuje.

Spremembi v marketingu je sledila tudi sprememba v prodaji. Kupci so vedno bolj informirani in se odpravijo v nakup, ko so odločeni. Naloga prodaje je predvsem, da kupcem z “mehkimi” prijemi omogoči odlično izkušnjo, da pri njih kupi. Jih z agresivno prodajo in neprimernim odnosom ne odvrne oz privede do tega, da se vprašajo ali to potrebujejo oz poiščejo drugega ponudnika.

Zato morata predvsem marketing in prodaja ustvarjati pogoje, ko bo stranka doživela skozi cel proces nakupa izdelka oz storitve odlično izkušnjo in tako dejansko kupila dobro počutje, ne pa nekaj, kar potrebuje.

rotary
Author: rotary