Podelitev štipendij Rotary kluba Ljubljana za nadpovprečno nadarjene študente

Veliki rotarijski ples Rotary kluba Ljubljana, ki ima dolgoletno tradicijo, odpira vrata v svet z zbranimi sredstvi, ki omogočajo štipendije za uspešne študente, da uresničujejo svoje življenjske cilje.

Na letošnjem 34. Velikem rotarijskem plesu, ki ga Rotary klub Ljubljana organizira vsako leto, so zbrali 15.000 EUR. Ta sredstva so namenili dvema štipendistoma, ki bosta s pomočjo štipendij nadaljevala svojo izobraževalno pot.

Komisija za izbor štipendije Rotary kluba Ljubljana je enoglasno odločila, da Veliko nagradno štipendijo RC Ljubljana 2024/25 v višini 10.000 EUR podeli pravniku Mateju Igličarju za nadaljevanje študija na Univerzi Cambridge.

Matej Igličar je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani s povprečno oceno 9,71, za kar je prejel nagrado Zlata listina Pravne fakultete v Ljubljani. V študijskem letu 2022/23 je kot tekmovalec zastopal pravno fakulteto na tekmovanju Pax Moot Court v Antwerpnu, kjer so kot ekipa osvojili prvo mesto in premagali ekipe fakultet Milana, Groningena, Singapurja, Mastrichta, Dunaja in drugih. Sam je bil nagrajen kot najboljši govorec celotnega tekmovanja. Izredno aktiven je tudi v obštudijskih dejavnostih, je ustanovitelj, vodja in mentor organizacije “Pravni Buddy”, kjer študentje višjih letnikov nudijo študentom prvih letnikov študijsko in osebnostno podporo pri študiju, kar se je posebej dobro izkazalo v času epidemije covida.

Matej bo študij nadaljeval na Univerzi Cambridge – Faculty of Law, kjer bo poglobil razumevanje filozofije prava, prava EU in kazenskega postopka. Trenutno je pod mentorstvom prof. dr. Verice Trstenjak na trimesečnem raziskovalno-študijskem obisku na Luxemburškem inštitutu za evropsko pravo.

Štipendijo v višini 5.000 EUR so podelili skladateljici Klari Mlakar za nadaljevanje študija na Hochschule für Musik, Karlsruhe, Nemčija.

Klara Mlakar je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po diplomi je bila leta 2021 v hudi konkurenci po dveh krogih selekcije z doseženim najvišjim možnim številom točk sprejeta kot ena od treh na magistrski študij na Hochschule für Musik Karlsruhe. Letos je na tej ustanovi magistrirala z zaključnim koncertom z najvišjo možno oceno Summa cum Laude. Jeseni bo študij nadaljevala na tretji stopnji v programu, ki je v nemškem šolskem sistemu najvišja možna oblika študija glasbe. Tudi ta sprejemni izpit je opravila z najvišjimi možnimi točkami in bila kot edina sprejeta na tej smeri. Za svoje dosedanje delo je prejela množico mednarodnih priznanj in nagrad. Njene vokalno-instrumentalne skladbe se že izvajajo po celem svetu, od Francije in Tajvana do Amerike.

Predsednik komisije Vladimir Pezdirc
Professor Emeritus UL