Pobratenje Rotary kluba Zagorje Kum in Rotary kluba Prilep

Na zadnji dan v maju so imeli Rotary klub Zagorje Kum in njegovi člani izjemno čast, da so na svečanem sestanku gostili rotarijske prijatelje iz Prilepa. Cilj svečanosti je bilo pobratenje Rotary klubov Zagorje Kum in Prilep iz Makedonije. Dogodek, ki so ga s svojo prisotnostjo počastili tudi veleposlanik Republike Severna Makedonija v Sloveniji, njegova ekselenca Goran Milevski, bivši veleposlanik Republike Slovenije v Makedoniji in Severni Makedoniji, prof. dr. Milan Jazbec, župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, asistent guvernerja DG1912 Enes Rakovič in številni rotarijci, je prinesel že peto pobratenje zasavskega Rotary kluba.

Srečanje je otvoril predsednik RK Zagorje Kum Janez Lipec ml., ki je poudaril, da jim je v čast povezati se še z enim zelo aktivnim Rotary klubom in ga sprejeti v svojo pobrateno družino, ki že vključuje rotarijce iz Brčkega, Zrenjanina, Ulcinja in Raanane.

Predsednik Rotary cluba Prilep Bojan Moskov je predstavil številne projekte kluba, ki imajo precej skupnih točk s projekti Rotary kluba Zagorje Kum, saj pokrivajo ista področja – humanitarnost, okoljevarstvo ter skrb za kulturo in mlade. Predstavili so se vsi člani obeh klubov, kot tudi oba gosta, Franjo Rozman iz RK Celje in Gordon Borčilo iz RK Kaštel.

Tako aktualni makedonski veleposlanik kot bivši slovenski, Goran Milevski in prof. dr. Milan Jazbec, sta prenesla pohvale obema kluboma, kot tudi želje, da bi poleg druženja to pobratenje prineslo tudi druge pozitivne učinke, kot je izmenjava izkušenj in pozitiven vpliv na gospodarstvo obeh mest.

Župan Matjaž Švagan je makedonske rotarijce toplo sprejel v svoji občini in jim zaželel vse najboljše in najlepše. Obenem je potrdil, da z RK Zagorje Kum vedno rad sodeluje, saj imajo njihovi projekti vedno pozitiven učinek na lokalno okolje.

Asistent guvernerja Enes Rakovič je prenesel tople pozdrave guvernerja Andreja Božiča, ki ga veseli, da se klubi iz istega distrikta (Distrikt 1912 Slovenija in Severna Makedonija) povezujejo tudi v njegovem mandatu. Svoje tople želje in pohvalo kluboma je predala tudi botra kluba RK Zagorje Kum Marjana Martinčič, ki se med člane rada vrača, saj tudi njo veže z Zasavjem posebna vez. Bivši guverner Distrikta 1912 Janez Lipec, ki se je s člani RK Prilep srečal v letu 2018 in je takrat zasejal idejo o pobratenju, pa je bil izjemno vesel, da se je pobratenje tudi uresničilo.

Po uradnem podpisu pobratenja in zaključku sestanka so se člani z vsemi ostalimi gosti družili, tkali prijateljstva in že načrtovali, kako bodo v letu 2025 tudi makedonski otroci del projekta Tabor Mojca. V okviru projekta bodo zasavski rotarijci namreč tudi letos v Tabor Mojca (Dolenjske Toplice) popeljali 25 otrok iz kar štirih držav, za katere ne dvomijo, da se bodo tako, kot v preteklih letih, med seboj spoprijateljili in iz tabora vrnili kot dobri prijatelji.

 

rotary
Author: rotary