Pismo guvernerja – november 2023

 Spoštovani vsi.

Z veseljem vas obveščam o zadnjem obdobju dogajanja v našem odličnem Distriktu 1912. Redni obiski klubov so potekali izjemno, in ob tem želim izraziti iskreno zahvalo za toploto in gostoljubnost, ki ste mi jo izkazali ob vsakem srečanju. Obiskal sem 29 Rotary klubov v Sloveniji in 18 Rotary klubov v Severni Makedoniji. Naš distrikt se resnično ponaša s povezanostjo in predanostjo, kar je ključnega pomena za uspeh rotarijske skupnosti.

Še posebej bi se rad zahvalil vsem aktivnim klubom za vaš izjemen angažma pri nedavni akciji zbiranja pomoči za poplavljene. Z vašo podporo nam je uspelo zbrati tako finančna kot materialna sredstva, kar kaže na veliko srce in skrbnost naših članov. Še posebej cenim prizadevanja klubov iz najbolj ogroženih področij, kjer se je solidarnost izkazala v najtežjih trenutkih. S strani Zveze Rotary klubov Slovenije, vključujoč vse klube, ki ste se odzvali na humanitarno akcijo, smo do danes izplačali za približno 575.000,00 € denarne pomoči, 160 družinam, ki so bile predlagane s strani rotarijcev, ki so bili na terenu in so imeli informacije iz prve roke. Poleg denarne pomoči smo 46.000 € namenili nakupu razvlaževalcev in nakupu aparatov bele tehnike. Skupaj smo rotarijci tako zbrali in razdelili donacij v vrednosti 621.000 €.

Hvala tudi za brezhibno izvedbo administrativnih nalog v skladu z vsemi zakoni, kar nam je uspelo s podporo rotarijske pisarne. To je še en dokaz, da delujemo odgovorno in v skladu z rotarijskimi vrednotami.

Želim spodbuditi vsakega od vas k razmisleku o darovanju 1 % dohodnine Zvezi Rotary klubov Slovenije. Gre za majhno dejanje, ki pa ima velik pomen in omogoča uresničevanje naših humanitarnih projektov. Apeliram na predsednice in predsednike, da seznanite člane svojih klubov z možnostjo doniranja dohodnine, natisnite obrazce in k doniranju povabite še koga.

Veselim se tudi sodelovanja v novi Mentorski platformi, ki je na voljo na spletni strani Rotary Distrikta 1912 pod zavihkom “Za distrikt”. Mentorska platforma je delo našega rotarijca Roka Urbanca, ki se mu ob tej priložnosti za vse narejeno iskreno zahvaljujem. Z Mentorsko platformo bomo skupaj oblikovali prostor, kjer bomo izmenjavali izkušnje, se učili drug od drugega in gradili mostove med generacijami.

In ko sem že pri mladih. Mladi Rotaractovci in Interactovci predstavljate ključno sestavino prihodnosti Rotaryja, zato je naše sodelovanje z vami izjemnega pomena. Rotarijske klube vabim , da se še bolj vključite in povežete z našimi klubi Rotaract in Interact. Ti mladi posamezniki so polni svežih idej, energije ter strasti do služenja skupnosti. Naše sodelovanje z njimi ne le obogati njihovo izkušnjo v Rotaryju, temveč tudi krepi temelje naše organizacije za prihodnost. Da bi olajšali to povezovanje, sem imenoval posebne pooblaščence za Rotaract in Interact, ki so vam na voljo za pomoč in sugestije glede sodelovanja s temi klubi. Na tem mestu vas s ponosom vabim tudi na 11. Interact konferenco, ki bo potekala 21. in 22. januarja 2024, v Portorožu. To bo odlična priložnost, da se srečamo s člani Interact klubov, delimo izkušnje ter oblikujemo nove projekte in pobude. Vaša prisotnost na tej konferenci bo nedvomno prispevala k izgradnji trdnih odnosov in okrepitvi povezav med generacijami.

Ustavil bi se še na področju klubskega članstva, pridobivanja novih članov in pomlajevanja naših klubov. Vsi si želimo, da bi še naprej rasli in se razvijali kot rotarijska družina, ki ima močen vpliv na lokalno in globalno skupnost. Vemo, da smo vsi zavezani rotarijskim načelom in ciljem. Da bi še naprej delovali v duhu “Širimo svojo rotarijsko družino”, potrebujemo sistematično delo in angažma vsakega rotarijskega posameznika. Osebo povabite, postavite si cilje, apelirajte na mlade ljudi in delite svoje dobre rotarijske izkušnje. Skupaj lahko naredimo veliko več!

Za zaključek pa ponosno sporočam, da nas ta konec tedna, 3. 12. 2023, čaka že 31. Dobrodelni Miklavžev koncert, ki bo potekal ob 20. uri na programu RTV SLO. Koncert organiziramo Rotary klub Ljubljana, Rotary District 1912 in RTV Slovenija. Vabljeni k ogledu in doniranju. Na ta dan se bo v Sloveniji tudi ustavil guverner Distrikta 1910, gospod Herbert Pfeiffer, ki se mu bomo iz srca hvaležni za vso pomoč, ki jo je njihov distrikt nudil po nedavnih katastrofalnih poplavah, zahvalili.

Zahvaljujem se vsakemu od vas za vaše dobro delo, uspešne dogodke in vaš prispevek k rotarijski skupnosti. Želim vam obilo zdravja, sreče in nadaljnjega uspešnega delovanja v našem čudovitem distriktu.

 

Lep rotarijski pozdrav,

Andrej Božič, guverner D1912