Ogled razstave o umetnosti Kraljevine Jugoslavije

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI,

ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA SE NAM PRIDRUŽITE NA VODENEM OGLEDU RAZSTAVE V MODERNI GALERIJI V SREDO, 5.6. 2019, OB 17:15.

IZVEDELI BOMO

Sredi maja 1932 je pisatelj Luis Adamič izstopil na ljubljanski železniški postaji. V domovini ga ni bilo skoraj 20 let in zapisal je, da se je komajda modernizirala, čeprav so denimo ravno tedaj gradili ljubljanski nebotičnik. 10 mesecev je potoval po Kraljevini Jugoslaviji in tisto kar je videl popisal v knjigi Vrnitev v rodni kraj, ki je Ameriki predstavila Jugoslavijo. Pisal je o diktaturi, da ljudje na cestah šepetajo in da ga kralj Aleksander I. spominja na Alcaponeja. Zaradi kritičosti so knjigo v tedanji Jugoslaviji prepovedali. Adamičevo popotovanje je izhodišče in tudi rdeča nit razstave “Na robu – vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji” za katero so dela prispevale številne ustanove iz nekdanje skupne države.

NA RAZSTAVI JE PRISOTNIH PET ROTARIJCEV TISTEGA ČASA S SVOJIMI DELI. PET ZGODB; IVAN MEŠTROVIČ; BOŽIDAR JAKAC; GOJMIR ANTON KOS; BENON GREGORIČ SKUPAJ Z LEONOM ŠTUKLJOM IN VSI SKOZI PRIZMO LOUISA ADAMIČA, KI JE BIL VELIK PODPORNIK ROTARYJA, SAJ JE THE ROTARIAN REDNO OBJAVLJAL NJEGOVE ČLANKE.

VODIL NAS BO PREDSEDNIK RC LJUBLJANA, RAZISKOVALEC IN PRIPOVEDOVALEC ZGODB, EDVARD ŠKODIČ.

PO VODENJU, KI SE KONČA OB 18:00 SE DOBIMO V KAVARNI MODERNE GALERIJE, KAMOR VAS RC LJUBLJANA VABI NA KOZAREC VINA IN DRUŽENJE.

PRISPEVEK VSTOPNICO 5€. (VKLJUČEN KOZAREC VINA V KAVARNI.)

PRIJAVE: edvard.skodic@siol.net / GSM:041 261 357

 

Edvard Škodič

PREDSEDNIK, 2018/2019 | ROTARY KLUB LJUBLJANA

rotary
Author: rotary