OGLED RAZSTAVE MARIJ PREGELJ

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI,

ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA SE NAM PRIDRUŽITE NA OGLEDU RAZSTAVE MARIJ PREGELJ (1913 – 1967): RETROSPEKTIVA MG+ | MODERNA GALERIJA, V SREDO, 24.1. 2018 OB 17:00. PO RAZSTAVI NAS BO VODIL NAŠ ČLAN ALEKSANDER BASSIN.

PRISPEVEK ZA SKUPINSKO VSTOPNICO: 5€

VKLJUČEN JE KOZAREC VINA V KAVARNI MODERNA.

PRIJAVE: edvard.skodic@siol.net / GSM:041 261 357

Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev modernizma.

Poudarek razstave je na najboljšem, vrhunskem obdobju Pregljevega ustvarjanja med letoma 1957 in 1967, ko nastanejo najbolj mojstrska, danes že ikonična dela slovenske slikarske dediščine modernizma (z vsemi ključnimi motivnimi sklopi, ki jih Pregelj goji v svoji osebni slikarski ikonografiji: omizja, avtoportret-človeška figura, ženske figure, arhitektura).

Tema Pregljevega slikarstva je človeška figura, brez milosti vržena v nesmiselni in nasilni kaos svojega lastnega zgodovinskega trenutka, ki pa se v vedno novih oblikah v človeški zgodovini ciklično vrača. Pregljevega človeka zaznamuje uporna drža, borba in revolta, ki terja preživetje in obstanek tako posamičnega življenja kakor življenja v človeški skupnosti.

Razstava je zasnovana kot klasična monografska retrospektiva, ki bo avtorjev razvoj predstavila po vseh pomembnih kronoloških stopnjah njegovega razvoja, od začetnih del pod vplivom študija na zagrebški akademiji z zglednimi primeri barvnega realizma (portret, krajina, avtoportret in tihožitja).

http://www.mg-lj.si/si/razstave/2190/razstava-marij-pregelj-1913-1967-retrospektiva/

PO VODENJU, KI SE KONČA OB 18:00 SE DOBIMO V KAVARNI MODERNA. (V KLETI MODERNE GALERIJE).

Edvard Škodič
ROTARY KLUB LJUBLJANA
Izvršni tajnik / bodoči predsednik 2018-2019

Oglejte si letak PDF