Aktivna optična vlakna in vlakenski laserji

Spoštovani,

RC Ljubljana Center vas vabi na predavanje z večerjo v torek, 4. 12. 2018 ob 20h v Hotelu Lev na Vošnjakovi 1 v Ljubljani.

Predavanje bo vodil gospod Borut Lenardič.

Prijavite se lahko na info@rclc.si

Večerja je ob 19h, strošek večerje 15€

Predavanje je brezplačno.

O predavanju
Aktivna optična vlakna in vlakenski laserji doživljajo v zadnjih letih nesluten razvoj. Aktivna optična vlakna kot izvori pokrivajo širok spekter valovnih dolžin za različna področja uporabe in se odlikujejo z optičnimi in mehanskimi lastnostmi, ki omogočajo ogromne vršne moči ali izredno kratke močne pulze. Vlakenski laserji, narejeni na osnovi novih generacij aktivnih vlaken, pa uspešno prevzemajo vodilno tržno vlogo na različnih industrijskih, biomedicinskih in senzorskih področjih.

Predavanje opiše osnovne tehnologije za izdelavo aktivnih vlaken, področja njihove uporabe in pojasni zasnovo vlakenskih laserjev za aplikacije v industriji in biomedicini. Poroča tudi o prispevku slovenskih inženirjev in tehnologov k razvoju proizvodnih naprav in postopkov za izdelavo aktivnih vlaken na globalnemu tržišču.

Predstavitev predavatelja
Borut Lenardič ima več kot 32 let izkušenj v proizvodnji in razvoju raznih vrst optičnih vlaken in surovcev, kot tudi na področju raznih tehnologij izdelave vlaken in pri razvoja proizvodne opreme. Od leta 1986, ko se je pridružil razvojni ekipi Iskre CEO (danes Fotone), je deloval v različnih podjetjih v Sloveniji, Švici in na Finskem, aktivno je sodeloval pri postavitvi in zagonu več kot 25 laboratorijev in tovarn za proizvodnjo optičnih vlaken po vsem svetu (od Japonske do ZDA in Brazilije).

Svoje tehnološko znanje je po letu 1996 uporabil za razvoj novih naprav in tehnoloških postopkov, najprej na Finskem, po letu 2001 pa v Sloveniji, kjer je ustanovil visokotehnološko podjetje Optacore. Optacore je deloval kot tehnološki center za razvoj nove proizvodne opreme in postopkov za izdelavo surovcev za optična vlakna, dopiranih z redkimi zemljami in kovinami, za posebne namene v senzoriki, medicini in laserski tehniki. Zaradi prodornih tehnoloških rešitev na področju izdelave vlaken, dopiranih z iterbijem, je Optacore februarja leta 2017 kupilo podjetje Lumentum, eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev in dobaviteljev močnostnih vlakenskih laserjev (prej JDSU).

rotary
Author: rotary