BONTON

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI, ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA NAS OBIŠČETE V SREDO, 17. 1. 2024, ob 19:30 ROTARY SALON – GRAND HOTEL UNION IN PRISLUHNETE PREDAVANJU z naslovom BONTON, predavateljica BOJANA KOŠNIK ČUK.

Bonton ali kultura vedenja s svojimi pravili že dolgo ni nekaj, kar bi nas utesnjevalo, obremenjevalo ali nam zakompliciralo življenje. Morali bi ga razumeti kot nekaj, s čimer si lahko pomagamo takrat, ko moramo z drugimi ljudmi sklepati kompromise. Sodoben bonton je več kot le niz pravil in norm, ki urejajo naše vedenje in odnose z drugimi. Je izraz naše kulture, spoštovanja do sebe in drugih ter ključen dejavnik, ki vpliva na kakovost naših medsebojnih interakcij. Zato je izjemno pomembno, da se tega zavedamo in se nenehno izobražujemo ter izpopolnjujemo v tej smeri.

Pomembno je da vemo, kdaj se uporablja nazive, kot so gospa, gospodična in dama, kakšne so prvine olikanega srečanja, da nimamo dilem, kot so: koga prej pozdraviti, komu prej ponuditi roko in kako biti kavalir v sodobni družbi. Ker se bliža  Veliki rotarijski ples, bo tema  tudi bonton na plesišču in ob njem.

BOJANA KOŠNIK ČUK predsednica RC Ljubljana International. Je mednarodno priznana strokovnjakinja za kulturo vedenja ter poslovni in diplomatski protokol že skoraj 30 let. Po končanem študiju na Univerzi v Ljubljani (univerzitetna diplomirana geografinja in profesorica zgodovine) jo je pritegnilo širši javnosti skrito, vendar zelo kompleksno, dogajanje v zakulisju vseh pomembnejših državniških dogodkov. Organizacija, logistika, pravila lepega vedenja ( z nadpomenko protokol), zlasti na diplomatski ravni, so postali njen vsakdanji izziv.

Izkušnje, ki jih je pridobila v letih, ko je vodila protokol na različnih ministrstvih in vladnih uradih, je prenesla na številne slušatelje na predavanjih, popisala v mnogih strokovnih člankih in jih okronala z ustanovitvijo lastnega podjetja Bonton, d. o. o., v sklopu katerega deluje tudi šola Poslovnega bontona in protokola. V zadnjih nekaj letih je prisotna v številnih televizijskih in radijskih oddajah

rotary
Author: rotary