ANDREJ BOŽIČ, guverner Rotary Distrikt 1912 za obdobje 2023/2024

Andrej Božič je v štiridesetletni karieri dokazal, da ni le uspešen poslovnež, temveč tudi izjemen vodja. Pri delu je v ospredje vselej postavljal odnose z ljudmi, ki temeljijo na prepoznavanju njihovih vrednot in ambicij. Med kariero je razvil lasten model vodenja, zaznamovan s srčnim prepričanjem o vračanju skupnosti in ustvarjanju enakih možnosti za vse.

Poslovna pot Andreja Božiča se je začela v podjetju Videm Krško, nato pa je odigral ključno vlogo pri sanaciji tovarne papirja Goričane. Prevzel je vodenje multinacionalke ABB v Sloveniji in Srbiji, prestrukturiral skupino Iskra Ero, vodil skupino Droga ter izvedel sanacijo nemškega podjetja Mondi Raubling GmbH. V Steklarni Hrastnik je nadgradil svoj model preobrazbe podjetij, ki je bil nagrajen s prestižno nagrado European Business Award (EBA). Z ekipo podjetja BB Consulting, ki ga je soustanovil s soprogo Ksenijo Špiler Božič, je razvil model poslovnega upravljanja, uporaben tako v času kriz kot tudi gospodarskega uspeha. Temelji na odprti komunikaciji in spoštovanju vseh deležnikov, kar vodi v boljše odnose ter gradi zaupanje. Je imetnik častnega doktorata iz filozofije, ki ga je prejel za svoje delo na področju vodenja in managementa.

Osredotočenost na vračanje skupnosti, prepričanje, da bi vsak, ki doseže uspeh, moral omogočiti takšno priložnost tudi depriviligiranim, a talentiranim posameznikom, je gonilo njegove kariere. Andrejeva prizadevanja so bila nagrajena z vrsto prestižnih priznanj, med drugim z nagrado GZS (Gospodarske zbornice Slovenije) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke v letu 2017 ter priznanje za menedžerja leta 2016, ki ga podeljuje Združenje Manager Slovenije. Je častni konzul Nove Zelandije v Sloveniji, častni član združenja najboljših študentov in diplomantov poslovnih ved Beta Gamma Sigma (BGS) ter član strateškega sveta za gospodarstvo, strokovnega posvetovalnega telesa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

Zaradi predanosti skupnosti je izvoljeni guverner Rotary Distrikt 1912 za obdobje 2023/2024 tudi nosilec prestižnega naziva Paul Harris Fellow. Član skupnosti Rotary je že skoraj 29 let. V tem času je med drugim predsedoval RC Ljubljana Emona (1999-2000), in bil v obdobju 2002/2004 odgovoren za Fundacijo. Predvsem pa je predan trener in mentor – kot pravi, je imel na svoji poslovni poti priložnost sodelovati z odličnimi mentorji, zato tudi sam svoje znanje in izkušnje kot mentor predaja talentiranim posameznikom. Njegovo poslanstvo vključuje delo z mladimi s poudarkom na njihovi rasti in razvoju, prizadeva pa si tudi za izboljšanje dostopa do pomoči in odpravljanje stigem na področju duševnega zdravja.