1930/31 – ZAČETKI ROTARIJSTVA NA SLOVENSKEM

Dragi rotarijski prijatelji.

Rotary klub Ljubljana vabi, da jih obiščete v sredo, 27. 9. 2023 ob 19.30, Rotary salon – Grand hotel Union in prisluhnete predavanju 1930/31 – ZAČETKI ROTARIJSTVA NA SLOVENSKEM, predavatelj Edvard Škodič.

Na predavanju se bomo ozrli v preteklost, k našim začetkom. Ustanovitev prvih dveh Rotary klubov na Slovenskem se je zgodila v rotarijskem letu 1930/31, ko sta bila v svetovno zvezo Rotary klubov sprejeta RC Maribor in RC Ljubljana.

Kdo je botroval ustanovitvi prvih dveh klubov, kakšen je bil rotarijski duh Distrikta 77 – Kraljevina Jugoslavija, v katerem sta nastala kluba in kako je takratna javnost sprejemala Rotary, ali so rotarijce že takrat povezovali s prostozidarstvom, kako so se rotarijci soočali s približevanjem 2. svetovne vojne, so nekatera od vprašanj, ki jih bo naslovilo predavanje RC Ljubljana iz tematskega sklopa ZAČETKI.

 

Edvard Škodič – Edi je nekdanji predsednik in član RC Ljubljana. Po izobrazbi inženir telekomunikacij in s soprogo Nežo imata hčerko Niko. Zaposlen je na Telekomu Slovenije, kariero pa je začel na Mobitelu in Telemachu. Je strokovnjak za mobilno telefonijo, internet, je navdušen rekreativni tekač, maratonec, ljubiteljski zgodovinar in pripovedovalec zgodb. Za hobi ljubiteljske zgodovine pravi, da verjetno izvira iz poslušanja očetovih zgodb, ki je bil ljubljanski čevljar Zvone Škodič, znan izdelovalec »gojzarjev« in tudi sam alpinist. Edvard zase pravi, da bi bil lahko tudi sam čevljar, saj je bil čevljar že njegov ded Anton leta 1922 v Ljubljani in kasneje njegov oče s Čevljarstvom Škodič na Poljanski cesti v Ljubljani.

Najavite svoj obisk : tanja.blazic07@gmail.com / GSM: 040 829 610

Za vse prisotne strežena večerja – prispevek 17 €.

 

PREDAVANJA V RC LJUBLJANA V ROTARIJSKEM LETU 2023/24

V rotarijskem letu 2023/24 uvajajo v RC Ljubljana tematske sklope predavanj, s katerimi želijo pomembne teme nasloviti z več zornih kotov. Z veseljem napovedujejo mesečne tematske sklope predavanj z zanimivimi govorci.

SEPTEMBER – ZAČETKI

(Začetek samostojne Slovenije – Franci Zavrl; Ukrajina, začetek konca – Marko Golob; Začetki rotarijstva na Slovenskem – Edvard Škodič)

OKTOBER – DOBRODELNOST

NOVEMBER – KLIMATSKE SPREMEMBE

 

Blaž Šterk

Predsednik 2023/2024

rotary
Author: rotary