VREME V LJUDSKEM IZROČILU

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI, ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA NAS OBIŠČETE V SREDO, 22. 11. 2023, ob 19:30 v ROTARY SALONU – GRAND HOTEL UNION

IN PRISLUHNETE PREDAVANJU

VREME V LJUDSKEM IZROČILU

predavatelj DUŠAN KAPLAN

 

IZVEDELI BOMO

Ljudski vremenar z Blok, mag. Dušan Kaplan je tisti mož, ki ga kličemo, ko se novembra vprašanju “kakšna bo zima?” vremenarji z Arsa raje izognejo. Dušan Kaplan že vrsto let opazuje vreme in s pomočjo ljudskih modrosti napoveduje, kaj si lahko obetamo. Bolj kot natančne vremenske napovedi, ki so delo meteorologov in jih izjemno ceni, ga ženeta ohranjanje in negovanje bogatega ljudskega izročila in ljubezen do maternega jezika.

Slovenski narod ima v ljudskem izročilu veliko vremenske ljudske modrosti in to verjetno zato, ker so ‘po zdravi kmečki pameti’ nastale zaradi potrebe po preživetju.

Američanom vreme po izročilu napoveduje svizec, pri nas pa je v izročilu  to lisjak. “Če na svečnico sonce po jasnem vzhaja, lisica še nazaj v brlog odhaja«

Vabljeni na predavanje, ki bo polno modrosti, ljudskega izročila Slovenije in skrbi za našo prihodnost klimatskih sprememb. Skozi oči Pratike bomo pogledali na vreme za leto 2023/24.   

 

NAJAVITE SVOJ OBISK : tanja.blazic07@gmail.com   / GSM: 040 829 610

ZA VSE PRISOTNE STREŽENA VEČERJA – PRISPEVEK 17 €

Predavanja v RC Ljubljana so že preko tridesetletne tradicije kluba  sinonim sredinih klubskih srečanj, kjer sledimo ideji treh predavanj vsak mesec, vsaka prva sreda v mesecu pa je namenjena druženju članov kot klubski večer.

BLAŽ ŠTERK

Predsednik 2023/2024

rotary
Author: rotary