Menu

Podjetniki novi slovenski junaki?

Dragi rotarijski prijatelji! Rotary klub Ljubljana Center vabi, da se nam v torek 18.1.2022 ob 19.00 pridružite v Kavarni Slamič, Kersnikova 1 in skupaj z nami v živo ali preko Rotary platforme prisluhnete predavanju mag. Sonje Šmuc:

Podjetniki novi slovenski junaki?

O predavanju

Vsak narod ima svoje legende. Slovenska mitologija se vrti okoli Petra Klepca, Martina Krpana, kralja Matjaža … Vsem tem junakom je skupno, da s svojo močjo in pogumom premagajo nasprotnika, ki ogroža cesarstvo. Zmaga dobrega nad slabim. Tako je tudi v legendah drugih narodov. A če je običajno za srečen konec značilno, da junak zavlada kraljestvu in mu modro vlada do konca svojih dni, se slovenski junak vrne na rodno grudo, kjer je najbolj srečen in v miru živi (ali spi) do konca svojih dni.

 

Američani so narod, ki nima svoje mitologije, zato so legende spletli okoli ljudi, ki najbolj spreminjajo svet: podjetnikov. Ameriški otroci odrastejo ob zgodbah Rockefellerjev in Jobsov. Ker jih družba ceni, ti postanejo njihovi vzorniki.

 

V Sloveniji slavimo športnike, njihov talent, garanje in predanost zmagi. Tako se z vsako generacijo rojeva več vrhunskih atletov. Nekoč smo verjeli, da smo lahko uspešni samo v individualnih športih, ker nimamo samozavesti za kolektivne športe. Nič več. Slovenski športni gladiatorji zmagujejo že skoraj vsepovsod. Športne zmage pa polnijo slovensko dušo in nacionalni ponos, še več: združujejo in povezujejo Slovenke in Slovence.


A Slovenija ni samo dežela predanih športnikov. Je tudi dežela izvrstnih znanstvenikov, umetnikov, zdravnikov in … podjetnikov. Prispevek izjemnih posameznikov družba počasti na različne načine, poseben izraz spoštovanja so najvišja državna odlikovanja. Če so bila ta doslej podeljena v skoraj vsaki družbeni skupini, pa med njimi ni ne podjetnikov, ne gospodarstvenikov. Čeprav podjetniki tvegajo vse, da zgradijo svoja podjetja, da pustijo sled na trgu, da nudijo dobre zaposlitve na tisoče ljudem … še čakajo na prepoznavanje njihovega truda k napredku slovenske družbe. Višji standard v Sloveniji ni padel z neba, ustvarili so ga podjetni ljudje z idejami in vztrajnostjo.


Morda je čas, da za naš boljši jutri - ki bo navdihoval mlade generacije, da bodo segle še višje -, med junake sodobnega časa končno zapišemo tudi slovenske podjetnike. Pogumne in delovne kot sta Peter Klepec in Martin Krpan, a tudi ambiciozne, inovativne, vztrajne in davkoplačevalske, kar ta junaka nista zapisala v naše nacionalne gene. Čas je za nove super junake.

Predstavitev predavateljice

Več o Sonji Šmuc je na voljo na https://www.sbc.si/o-sbc/organizacija/sonja-smuc

 

Kako se lahko pridružim? 

 

Zaradi omejitev prosimo, da se za obisk v živo ali za oddaljen dostop prijavite. Ob potrditvi prijave za oddaljen dostop boste prejeli link na Rotary digitalno platformo.

Predavanje se začne ob 19.30. Pred tem je samopostrežna večerja (prostovoljni prispevek 15€)

Za več informacij pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličite 031 321 527 (Zvone)

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia