Menu

Nagovor guvernerke marec 2020

Dragi rotarijci, rotaraktovci in interaktovci.

Na podlagi mojih klubskih obiskov sem zopet bogatejša za številne pozitivne vtise.
Spoznajte klube, ki sem jih obiskala v februarju in okusite rotarijski duh, ki me je objel kamor koli sem prišla.

RC MEDVODE je zelo aktiven klub, močno vpet tudi v delovanje distrikta. So ustanovitelji dveh klubov in sicer Dolenjske toplice in Škofja Loka. So začetniki Rotary Rally, ki je postal distriktni projekt. Že štirinajstič so obdarili otroke iz osnovne šole. Z osnovno šolo in vrtcem pripravljajo tudi projekt posvečen varovanju okolja in voda.
RC BARJE bo vso svojo energijo usmeril v izboljšanje kvalitete življenja gluhih in slabovidnih. So edini, ki so svoje delovanje posvetili tistim, ki ne vidijo niti slišijo. Sodelujejo z organizacijo Dlan. So organizatorji dogodka na Pogačarjevem trgu, ki združuje klube iz držav bivše Jugoslavije. Skupaj z RC Julija so pripravili dogodek Neodvisen, ki opozarja na pasti odvisnosti.
RC KAMNIK, številčno najmanjši klub, saj šteje samo 7 članov. Sodelujejo z Zavodom Oreli, kjer mladi prostovoljci iz Kamnika pomagajo starejšim. Razmišljajo o ponovni organizaciji letalskega mitinga, družijo se s sosednjim klubom Domžale.
RC LJUBLJANA CENTER. Njihovo Martinovanje je tradicionalno in vedno dobro obiskano. Njihov član Janez Bešter nas je v preteklem letu popeljal v Skrivnost digitalizacije v turizmu in družbe 5.0. Imajo kar nekaj predavanj oziroma se jih udeležujejo. Spomladi - 27.maja, nas bodo razveselili z dobrodelnim koncertom Mladi talenti skupaj z RC Praha City. Domov me je spremila Davidova glasba na kitari in v avtu CD našega Zdravka.
RC ŽALECV Hotelu A, smo odkrili ploščo pred vhodom, da se sedaj ve, da tu domuje RC Žalec. Organizirajo odlične koncerte "Žarek upanja za otroški nasmeh", imajo dražbo umetniških del, sodelujejo na Rotary Rally. Organizirajo predavanja, veliko se družijo z drugimi klubi, predvsem Celjem in Velenjem
RC LJUBLJANA 25 klub ki res ni velik po številu, je pa klub ki šteje po svojih dejanjih. Gotovo se spomnite akcije Stopimo skupaj, namenjen nedonošenčkom. Sedaj pa pri njih lahko vsako leto igrate košarko ,skupaj z RAC so imeli odlično poletno šolo na Soči. Pripravljajo vse potrebno za kamp na Krki.
RC BLED je postavil elektrarno Sončnica na strehi Doma Matevža Langusa. Štipendirali so veliko mladih. Pred novim letom poskrbijo za pomoč otrokom in družinam, ki to potrebujejo. Njihov je odlični projekt Paliativa, veliko sodelujejo z bolnico na Jesenicah. Ob vsem tem se ne pozabijo zabavati, izobraževati preko predavanj, prirejajo izlete. Skupaj z Lionsi bodo 17.4. priredili koncert Jana Plastenjaka. Vabljeni, imeli se bomo odlično.
Udeležila sem se sledečih dogodkov:
- dne 1.2. se je v dvorani Hotela Union dogajal Rotarijski ples v črno beli veruti.
- na Bledu smo 8.2. izvedli seminar o širitvi članstva in pripravili okroglo mizo - Rotary poklon kulturi.
- na Muljavi, smo se na pobudo AG Dolenjske Marka Lavriha, srečali s predsedniki Dolenjske pretekli, sedanji in dva bodoča guvernerja.
- Valentinov koncert v Dolenjskih toplicah postaja tradicionalen in privabi številne obiskovalce.
- rotarijec - prešernov nagrajenec, Stojan Kebler, se nam je predstavil v Maximu.
- RC Barje in RC Julija sta pripravila dogodek Neodvisen.si, ki govori o pasteh odvisnosti.

Lep rotarijski pozdrav,

Irena Kos
Guvernerka Distrikta 1912
za leto 2019/20

 

Nagovor guvernerke januar 2020

Dragi rotarijci, rotaraktovci in interaktovci.

Za nami so prazniki, ki smo jih preživeli z družinami. Prosim vas, da v čim večji meri povezujete družine in Rotary. Prijateljstvo in toleranca sta dva temelja, ki sta značilna tako za družino, kot za Rotary. V naši veliki rotarijski družini si želimo vsakega člana vaših družin Začnemo pa lahko s skupnimi projekti, raznimi aktivnostmi in prireditvami.

 

V letu 2019 so me med vami spremljali prisrčni stiski rok, topli objemi, sproščeni nasmehi, jasni pogledi in drznost pri odločitvah.

 

Spoznajte klube, ki sem jih obiskala v januarju in katerih pozitivna naravnanost me navdaja z veseljem:

 

RC NOVO MESTO je klub, ki je v preteklem letu dopolnil 25 let. Njihove dobrodelnosti so deležni v dolenjski regiji. Tako so finančno pomagali fantu z možgansko kapjo, v Qulandiji so zbrali 2000 eur skupaj z Lionsi in jih podarili potrebnim. Sodelujejo pri Handikamp Debeli Rtič. Veliko delujejo na povezovanju med člani in sosednjimi klubi. Organizirajo pohode in obiske pri članih. Na Dnevu odprtih vrat so v svoje vrste povabili novega člana. Na srečanje so povabili tudi RAC, kjer je 18 članov. Organizirajo dobrodelne prireditve, kjer zbirajo hrano. Sodelujejo pri Pazi na jezik.

 

RC LJUBLJANA EMONA je klub, ki je dopolnil 25 let (imenitnega dogodka se z veseljem spominjamo) ima velike projekte kot je Soča, sodeluje pri Handikamp Debeli rtič, štipendira, pripravlja dobra predavanja, skrbi za kulturo in se zelo trudi za pomladitev članstva. Ob Miklavževanju so obdarili otroke iz Mladinskega centra na Rakitni. So organizatorji Aninega plesa, s katerim financirajo projekt Soča. S svojimi 30 člani so med večjimi klubi. Člani se med seboj dobro poznajo in v njihovi družbi je zelo prijetno.

 

RC TRŽIČ NAKLO, je mlad – 5 let star klub. Organizirajo Kresni ples, Miklavževanje za starostnike v Domovih starejših občanov v Naklem in Tržiški Bistrici, gorenjsko kolesarjenje, skupaj z Lionsi pripravijo dražbo slaščic, sodelujejo pri Handikamp Debeli Rtič, organizirajo »Dan za življenje«. Podelili so dve štipendiji.

RC LJUBLJANA GRAD se svojih projektov loteva profesionalno. Imajo program osveščanja o življenju z disleksijo in v februarju bodo imeli konferenco z mednarodno udeležbo. Razmišljajo, da bi na enak način razširili program tudi za Parkinsonovo bolezen. Skupaj z RC Zgornji Brnik organizirajo nabirke na Letališču Jožeta Pučnika. Imajo se zelo lepo in v njihovem klubu ste zelo dobrodošli.

RC LJUBLJANA NIKE je prvi ženski klub, ki je zelo aktiven in je prejel tudi zahvalno listino v akciji Ljudje odprtih rok. Imajo dobre dogodke kot so : Nikin piknik, gledališki abonma, soorganizirale so Disco rivajvel, sodelovale so pri global grandu za bolnišnico v Romuniji, organizirajo predavanja in se družijo in sodelujejo z drugimi klubi. Zelo zaslužni članici Mojci Hergouth Koletič, ki je tudi asistentka guvernerke, smo podelile priznanje Paul Harris. Na sestanku so bili prisotni tudi člani IAC, ki so predstavili svoje projekte peke peciva, ki ga zamenjajo za prispevke, obisk sirotišnice, organizacijo koncerta.

 

RC LJUBLJANA ŠIŠKA. Kdo ne pozna njihove Maje za mlade, filmske predstave spomladi, kjer se seznanimo s premierami in se prijetno družimo. RC Šiška že vrsto let sodeluje z Zavodom Janeza Levca, kateremu namenijo zbrana sredstva.  Za Miklavža imajo za svoje varovance predstavo, na kateri člani donirajo, kar si otroci želijo. V letošnjem letu bodo postavili v Zavodu tri pitnike in se s tem izognili uporabi vode iz plastenk. Organizirajo predavanja in predlagajo dodelavo rotarijskega koledarja, kjer se klubi že v naprej dogovorijo za dogodke.

 

RC PTUJ Klub deluje 25 let. V preteklem letu so pomagali družini v stiski, spomladi bodo bolnišnici na Ptuju podarili dve klimatski napravi. Sodelujejo z Lionsi, RK. Vsaj enkrat mesečno imajo predavanja, pridelujejo svoje bučno olje. Zelo lepo sodelujejo z RAC, katerega predstavnika sta bila tudi na srečanju in sta predstavila delovanje kluba. Rotaraktovci so izpolnili božične želje 150 otrok iz 60 družin, ki jih obiščejo na domu oblečeni v Božičke in druge pravljične like.

 

RC TRIGLAV je mlad klub, kjer so na dan mojega obiska sprejeli v svoje vrste novega člana. Organizirajo Malo šolo uživanja, kjer se predajo užitkom poizkušanja hrane in pijače. Ker so mladi tudi po letih, sodelujejo pri RAYLI.


RC KAMNIK številčno najmanjši klub, ki sem ga obiskala. Želijo si povečati svoje članstvo, vendar bodo pri širjenju pazljivi pri izbiri članov. Sodelujejo z zavodom Oreli, kjer mladi prostovoljci skrbijo za starejše. Morda bodo letos ponovno organizirali letalski miting. Priredili so streljanje, imajo predavanja in se veliko družijo.

 

V decembru smo rotarijci pripravili veliko lepih dogodkov in tudi januar je bil bogat z dogodki in nekaterih sem se uspela udeležiti, na drugih so me nadomeščali asistenti:

-Inner Wheel koncert Same babe. Gospe vsakič znova presenetijo s čudovitimi dogodki, kjer povezujejo dobre ljudi za pomoči potrebne

- RC Tržič Naklo – literarni večer »Leon Štukelj in Tovarišija«

- Nove generacije so nas seznanile z delovanjem IAC, RAC, Rayla, kratko in dolgotrajnih izmenjavah.    

Mladi so preprosto odlični.

-Konferenca IAC v Termah 3000 s samimi presežki. Dragi Snežani Šuput Gulin, Tanji Bivic in njunim pomočnikom iskrene čestitke. Posebna zahvala in čestitke namenjam Oliveri in njenima dvema prijateljema, ki so iz Severne Makedonije pripeljali 48 otrok. Za 22 ur potovanja z avtobusom, na konferenco – rastejo velika srca rotarijstva.

-Dne 20.1. sta imela dva člana RC Zgornji Brnik predavanja. Saša nam je v RC Nike predstavila lastne izkušnje o izgorelosti, Miran pa nas je v RC Triglav seznanil z nastankom vesolja. Hvala RC Zgornji Brnik, da s strastjo in nesebično predajate svoje znanje med nas.

-RC Maribor predavanje o Nikoli Tesli

 

Imamo se lepo vendar moramo še veliko postoriti. Krepitvi članstva je namenjen seminar 8.2.2020 na Bledu, kamor so vabljeni predstavniki klubov zadolženi za širitev članstva oziroma predsedniki. Istega dne imamo v nadaljevanju tudi dogodek Rotary poklon kulturi.

 

Lep rotarijski pozdrav,

 

Irena Kos

Guvernerka Distrikta 1912

za leto 2019/20

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia