Glasbeno gledališče

Rotary klub Ljubljana Center vabi na predavanje Simona Dvoršaka z naslovom Glasbeno gledališče, ki bo v torek 11.6.2024 v Kavarni Slamič, Kersnikova 1.

Na predavanju si bomo ogledali glasbeno gleališče oziroma muzikal, dinamično in razvijajočo se zvrst, ki se od svojega nastanka nenehno prilagaja. Žanr je doživel pomembne spremembe, začenši z Offenbachovimi predelavami v petdesetih letih 19. stoletja. Spremembe so dokaz vitalnosti muzikala in njegove sposobnosti, da raste in ostaja pomemben v nenehno spreminjajoči se pokrajini popularne kulture.

Čeprav se tako imenovana „zlata doba“, ko so bili muzikali  v središču popularne kulture, morda ne bo več vrnila, muzikali še naprej uspevajo. Okus občinstva se je spremenil pod vplivom širšega nabora možnosti zabave, vključno s filmom, televizijo in digitalnimi mediji. Kljub tem spremembam imajo muzikali še vedno pomembno mesto v zabavni industriji.

Z razvojem okusa se spreminjata tudi vsebina in oblika muzikalov. Ta prilagodljivost zagotavlja, da muzikali ostajajo živahen in zanimiv del umetnosti. Današnje produkcije pogosto obravnavajo sodobna vprašanja in uporabljajo inovativne uprizoritve, glasbo in tehnologijo, da bi pritegnile sodobno občinstvo.

Čeprav se je osrednje mesto muzikalov v popularni kulturi morda spremenilo, njihova sposobnost prilagajanja in odmevnosti pri občinstvu zagotavlja njihovo nadaljnjo pomembnost in vitalnost. Muzikal je zelo živ, nenehno se spreminja ter je pripravljen zabavati in navdihovati nove generacije.

O predavatelju:

Dirigent Simon Dvoršak je po končani srednji glasbeni šoli in gimnaziji v Celju najprej diplomiral  na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom prof. Jožeta Fürsta, nato pa se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral in prejel diplomo summa cum laude v razredu maestra Marka Letonje. Izpopolnjeval se je tudi pri Georgu Pehlivanianu na akademiji v Španiji. Julija 2009 je bil sprejet na podiplomski študij na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu, kjer je z odliko zaključil specializacijo iz glasbenega gledališča.

Že v času študija je bil asistent dirigenta orkestra Slovenske filharmonije. Do sedaj je vodil številne orkestre širom Slovenije in v tujini. Redno  sodeluje in koncertira z orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom SNG Maribor, orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestri Akademije za glasbo, orkestrom Slovenske vojske ter orkestri v Avstriji, Veliki Britaniji, Romuniji in na Hrvaškem. Za seboj ima vrsto koncertov za Glasbeno mladino Slovenije in Glasbeno mladino ljubljansko. Veliko časa posveča glasbenemu gledališču, operi, opereti in muzikalu. Tako je kot dirigent pripravil in vodil številne premiere in krstne izvedbe del na raličnih odrih v Sloveniji in tujini. Kot glasbeni vodja redno sodeluje pri opernih produkcijah Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

Njegov repertoar obsega dela od baroka do 21. stoletja, tako na koncertnem kot gledališkem odru. Za seboj ima vrsto koncertov in nastopov kot pianist, korepetitor, pri čemer je sodeloval s priznanimi slovenskimi in tujimi, instrumentalnimi in pevskimi solisti. Pogosto snema za arhiv RTV Slovenija in je reden član žirij na glasbenih tekmovanjih in festivalih. Kot  gostujoči predavatelj redno pripravlja mojstrske tečaje v Sloveniji in Veliki Britaniji. Deluje kot umetniški svetovalec Hiše kulture Celje.

Kot dirigent in pedagog se predano posveča delu z mladimi. Kot izredni profesor predava na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer opravlja tudi funkcijo prodekana za umetniško dejavnost. Je prejemnik bronastega celjskega grba za 25-letno delovanje v kulturi ter zlate plakete Univerze v Ljubljani.

Za obisk predavanja prosimo, da se najavite na info@rclc.si ali pokličete 031 321 527

rotary
Author: rotary