Menu
Torek, 30 November 2021 09:03

Dan odprtih vrat Rotary kluba Ljubljana Nike – ŽENSKE NA NEBU

 

V četrtek, 18. novembra, sta v gostišču Livada, Rotary klub Ljubljana NIKE obiskala guverner Dušan Peterkovič in pomočnik predsednika odbora za mednarodno dejavnost Miloš Pregl. Uvodoma je operni pevec Klemen Kelih zapel Zdravljico, nato pa so vsi zbrani predstavili svoje delo.
V okviru Dneva odprtih vrat so članice Rotary kluba Ljubljana NIKE predstavile vsebino z naslovom Ženske na nebu. Dvajseto stoletje je bilo predvsem čas doseganja enakopravnih pravic za ženske, ki so se otresale patriarhalnega oklepa kot se metulji izvijejo iz gosenic in poletijo v nebo. Članica kluba, nekoč založnica, zdaj pa pisateljica Tanja Tuma je predstavila pionirko - letalko Kristino Gorišek, Slovenko, ki je leta 1934 kot prva v Kraljevini Jugoslaviji dosegla diplomo pilotke turističnega aviona. Tanja Tuma je nato vodila pogovor z režiserko, pisateljico in igralko Majo Gal Štromar in z igralko in avtorico televizijskih oddaj Zvezdano Mlakar. Maja Gal Štromar je avtorica monodrame z naslovom Preživela – to je pripoved o Ameliji Earhart, ki je leta 1928 sama preletela Atlantik. Zvezdana Mlakar je to Amelio z izjemno igro utelesila v Mali drami, a eno najbolj svobodnih žensk svojega časa je v nekaj odlomkih odigrala tudi na večeru kluba Nike - prvega ženskega rotaryjskega kluba v Sloveniji, ki deluje že 14. leto. Dve sliki in več ilustracij je razstavila imenitna slikarka Mojca Fo. Večer se je zaokrožil v prijaznem klepetu 'v maskah'.

 

 

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia