Menu
Četrtek, 07 Januar 2021 12:55

DOBRODELNA AKCIJA GORENJSKIH ROTARIJSKIH KLUBOV

DOBRODELNA AKCIJA GORENJSKIH ROTARIJSKIH KLUBOV

Dne 09.12.2020 smo Rotarijci v prostorih Fajdigove ambulante na Gosposvetski 9 v Kranju predali njihovim prostovoljcem zaščitno opremo pred patogeni (virusi, bakterijami, plesnijo in glivicami).

V Rotary klubu Zgornji Brnik smo se povezali s podjetjem Spes v skupni odločitvi o donaciji Fajdigovi ambulanti. V akcijo so se vključili še ostali klubi iz gorenjske regije: RC Bled, RC Kranj, RC Škofja Loka in RC Tržič. Na ta način smo dali dodatno težo naši podpori tem človekoljubnim aktivnostim na ožjem, regionalnem družbenem območju.

Poslanstvo Fajdigove ambulante je v nudenju brezplačne zdravstvene pomoči osebam, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Teh primerov ni tako malo. Osebje opaža, da z obiskom ambulante ljudje zelo odlašajo zaradi občutka sramu ali krivde. Odlašajo na škodo svojega zdravja. Zavedati se moramo, da lahko ostanemo brez zavarovanja kar mimogrede, bodisi zaradi stečajev, menjave služb, zaprtja s.p., kot tujci, ki obtičijo v Sloveniji brez zdravil (letošnji primer lockdowna) in podobno. Nekateri tudi ne vedo za to možnost in jih zato moramo ostali obveščati in napotiti.

Delo v ambulanti temelji na prostovoljnem delu treh zdravnic splošne medicine ter še pet prostovoljcev drugega zdravstvenega profila. In na zbiranju donacij. V obliki odvečnih, a še vedno uporabnih zdravil, sanitetnega in pisarniškega materiala ter opreme.

Takih ambulant je v Sloveniji kar nekaj in se vse srečujejo s podobnimi izzivi. V društvu so omenili, da se razmišlja o odprtju še ene take ambulante na Jesenicah, kjer se izkazuje povečanje potreb po takih storitvah.

Kranjska Fajdigova ambulanta je v času epidemije delovala v okrnjenem obsegu, ker ni mogla nuditi zadovoljive varnosti ne prostovoljcem ne obiskovalcem. Dobili so že nekaj druge opreme, z našo pa bodo lahko učinkovito rešili dezinfekcijo zraka brez prezračevanja in posledično neželenega ohlajanja prostorov. Te učinke bodo lahko koristili tudi v Covid ambulanti, s katero si delijo prostore.

Povezava do Fajdigove anmbulante: https://www.fajdigova.si/sl/o-ambulanti

Gorenjski rotarijci smo tako v kratkem času izpeljali dve odmevni akciji, povezanih s pandemijo: termo kamera v Splošni bolnišnici Jesenice in ta zaščitna oprema v Fajdigovi ambulanti (prva v vrednosti 10.000 eur in druga 2.500 eur).

Zaradi upoštevanja vseh zdravstvenih predpisov (združevanje, prehajanje občinskih meja) se tokratne predaje opreme niso mogli udeležiti predstavniki vseh klubov. Takšni so pač časi. A na koncu je pomemben samo učinek: promocija ambulante, prostovoljstva in človekoljubnosti.

Na sliki z leve: g. Janez Plankar, predstavnik podjetja Spes, g. Tomaž Krišelj, predsednik Društva za pomoč osebam brez zdravstvenega varstva Fajdigova ambulanta, dr. Ana Teran, prostovoljka, g. Iztok Kraševec, predstavnik RC Kranj, g. Danilo Novakovič, predstavnik RC Zgornji Brnik

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia