Menu
Sobota, 08 Februar 2020 00:00

Uspešno izpeljani izmenjava mnenj o razvoju in širitvi članstva n distriktu 1912 in okrogla miza »Poklon kulturi«

Uspešno izpeljani izmenjava mnenj o razvoju in širitvi članstva n distriktu 1912 in okrogla miza »Poklon kulturi«

 

Na slovenski kulturni praznik, v soboto, 8. 2. 2020, se je v prijetnem okolju hotela Rose na Bledu na pobudo in v organizaciji guvernerke Irene Kos odvilo izobraževanje oz. izmenjava mnenj o širitvi članstva v distriktu 1912, Sloveniji in Severni Makedoniji. Izmenjave mnenj se je udeležilo 75 rotarijcev, številni govorci so spregovorili o različnih pomembnih temah, ki lahko bistveno pripomorejo k širitvi članstva v našem distriktu. Program dogodka si lahko ogledate spodaj.

 

Guvernerka Irena Kos je v uvodnih besedah poudarila pomen dogodka in osvetlila trenutno stanje članstva v našem distriktu. Distrikt 1912 ima 1486 članov, v Sloveniji 972, od tega je 19% žensk. Pripadamo veliki družini združeni v Rotary International, ki združuje 1 220 111 članov iz 34 558 klubov oz. 200 držav.

»Želimo si povečanja članstva v našem distriktu, želimo si predvsem doseči družbene in poklicne skupine, ki so v tem trenutku v našem članstvu manj zastopane. S tokratnim dogodkom smo določili potrebne korake, ki nas bodo peljali do željenega cilja in slišali primere dobrih praks, ki jih klubi lahko uporabijo pri strategijah večanja članstva. « , je izpostavila guvernerka.

Vsak morebitni bodoči član ali članica lahko osnovne informacije o delovanju zveze Rotary klubov v distriktu 1912 najde tudi na naši spletni strani https://rotaryslovenija.org/rotary , Rotary klubi pa tudi vsako leto v začetku meseca oktobra organizirajo dneve odprtih vrat, ko o svojem delovanju seznanjajo širšo javnost in na predstavitve vabijo nove člane in članice.

»Če želite bolje spoznati vrednote in delo rotarijcev, je najbolje, da spremljate delovanje klubov v vašem lokalnem področju in se udeležite njihovih dogodkov, morda tudi kakšnega klubskega sestanka. Tako bodo vaše izkušnje pristne in morda postanete tudi vi košček rotarijskega mozaika.«, svetuje Irena Kos.

V sklopu izmenjave mnenj o razvoju in širitvi članstva v distriktu 1912, Slovenija in Severna Makedonija, je ob slovenskem kulturnem prazniku potekala tudi okrogla miza »Rotary - Poklon kulturi«. Na okrogli mizi so sodelovali vidni posamezniki, rotarijci, kulturniki, ki so na različne načine doprinesli rotarijskim akcijam in tako zastavili tudi svoje ime. Spraševali smo se ali obstaja tudi obratna smer ali dovolj podpremo naše kulturnike, rotarijce? Sodelovali so: akademska slikarka Klementina Golija, akademski glasbenik in profesor Damjan Damjanovič, pisateljica, založnica, urednica in publicistka Tanja Tuma, pesnik prof. dr. Peter Raspor, prejemnik državnega priznanja za Miklavžev koncert in njegovo dolgoletno delo, Jaka Puciher, umetnik in profesor na skopski umetniški akademiji, Goce Nanevski in galerist Emil Sarkaj. Okroglo mizo o kulturi sta vodila Janez Podobnik in Andreja Rihter, ki sta izpostavila tudi Rotary kluba Ptuj, Stojana Keberja, ki je prejel veliko Prešernovo nagrado.

Rotarijci in rotarijke se zahvaljujejo guvernerki Ireni Kos za odlično organiziran dogodek, Otmarju Zornu za gostoljubje v hotelu Rose in vsem govorcem in udeležencem za dobro energijo, ki je podčrtala dogajanje ob kulturnem prazniku.

 

 

Program izmenjave mnenj o razvoju in širitvi članstva n distriktu 1912:

 

 • Pozdravni nagovor guvernerke (Irena Kos)
 • Predstavitev podatkov o članstvu v D1912 in potreba po širitvi članstva (Irena Kos)
 • Splošno o rotarijstvu (Otmar Zorn)
 • Etika in morala (Željko Čurić)
 • Bodimo sprememba, ki jo svet potrebuje - kako postati močnejši in vplivnejši
 • (Iztok Seljak)
 • Promocija v javnosti (Irena Kocjan in Tanja Bivic)
 • 90 let rotarijstva v Sloveniji in kako lahko to izkoristimo za širitev članstva (Dušan
 • Logar)
 • Poklicna služba (Janez Bešter)
 • Delo predsednika, sekretarja in vsakega rotarijca (Martina Ring)
 • Zakaj so pomembni mladi RAC/IAC (David Lukanovič)
 • Kaj pomenijo mladim izmenjave, ki jih lahko dobijo v Rotary in njihovi pozitivni odzivi (Mina Krevl in Mojca Vidic )
 • Mednarodne dejavnosti in fundacije (Anton Končnik)
 • Kako pridobiti nove člane? (Dušan Peterkovič)
 • Izkušnje v Severni Makedoniji in pomoč Slovenije, ki bi prijateljem v Severni Makedoniji pomagala do čim hitrejše ustanovitve lastnega distrikta (Nikolče Petkoski)

 

 

 

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia