Menu
Petek, 24 Januar 2020 00:00

Na 7. Interact konferenci v Moravskih Toplicah 150 mladih med 12. in 18. letom

Pretekli konec tedna se je 150 mladih iz Slovenije in Severne Makedonije udeležilo 7. Interact konference v organizaciji zveze Rotary klubov Distrikta 1912, ki je bila posvečena izboljšanju komunikacije.

 

V Moravskih Toplicah je ta konec tedna 150 mladih zbrano in predano poslušalo nasvete o javnem nastopanju, uspešnem reševanju konfliktnih situacij in o poslovnem bontonu, ki so jih za njih pripravili priznani predavatelji, in sicer Matej Mirić iz kluba Toastmasters Ljubljana, kjer se člani posvečajo komuniciranju z javnostjo; dr. Željko Ćurić, zdravnik, psihiater, ustanovitelj podjetja O.K. svetovanje, specialist za krizno komuniciranje; in Bojana Košnik Čuk, strokovnjakinja za bonton in protokol, ustanoviteljica podjetja Bon-ton. Poleg izobraževanja so čas med konferenco mladi izkoristili tudi za spoznavanje, povezovanje in uživanje v termalni kopališki ponudbi Prekmurja.

Glavna organizatorka konference in pooblaščenka guvernerja Distrikta 1912 za Interact Snežana Šuput Gulin je bila z obiskom konference zadovoljna; še posebej je izpostavila predanost mentorjev in otrok iz Severne Makedonije, saj se jih je kar petdeset med njimi  iz treh različnih makedonskih Interact klubov na dolgo potovanje do Slovenije odpravilo z avtobusom.

»Interact konferenca je namenjena vsem mladim, ki se želijo izobraževati in spoznavati mlade iz drugih regij Slovenije in iz tujine. Naša konferenca je vedno odprta za vse, ne glede na to, ali so člani Interact klubov ali ne. Bistveno je znanje, druženje in povezovanje,« je poudarila Šuputova.

Interact je eden najhitreje rastočih rotarijskih programov in je podmladek združenja Rotary International. Globalno je ustanovljenih več kot 20.000 Interact klubov z več kot 470.000 člani, v Sloveniji pa deluje 9 Interact klubov. Osnovnošolci in srednješolci med 12 in 18 letom si lahko z delovanjem v klubu naberejo bogate izkušnje, se pripravljajo na poklicno prihodnost;  udeležujejo mednarodnih taborov, predvsem pa se z izvajanjem različnih družbeno koristnih projektov naučijo odgovornega odnosa do ljudi in okolja.

Mlade spodbuja in spremlja tudi guvernerka Distrikta 1912, kamor spadata Slovenija in Severna Makedonija, Irena Kos: »Mladi so bistveni za bodoči razvoj naše družbe in tega se zavedamo tudi znotraj zveze Rotary klubov, zato se z našimi aktivnostmi še posebej posvečamo ravno njim in njihovem delovanju. Na konferenci so predstavniki klubov izpostavili množico izjemnih lastnih projektov in ideje za nove, veliko se jih posveča medgeneracijskem sodelovanju in skrbi za ranljive skupine. Ponosna sem na vsakega med njimi!«

Kljub temu, da se je letošnja Interact konferenca ravnokar zaključila, so organizatorji v mislih že pri naslednji. Snežana Šuput Gulin, pooblaščenka guvernerke za Interact načrtuje: »Naša želja je, da na prihodnji konferenci še bolj okrepimo prisotnost mladih iz Slovenije in Severne Makedonije, želimo pa si tudi mednarodno udeležbo mladih iz bližnje Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske pa tudi Srbije, Črne Gore ter Bosne in Hercegovine.«

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia