Menu

MEJA NA RAZVODNICI

 

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI, ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA NAS OBIŠČETE
ROTARY SALON – GRAND HOTEL UNION
V SREDO, 29.9. 2021, OB 19:30
IN PRISLUHNETE PREDAVANJU
MEJA NA RAZVODNICI
STOLETNICA RAPALSKE MEJE, KI JE V LJUDEH IN NARAVI PUSTILA NEIZBRISNE POSLEDICE
predavatelj
DUŠAN ŠKODIČ

Planinsko-zgodovinski vodnik Meja na razvodnici, je posebnost. Spoznali bomo rapalsko mejo in posledice na ljudi, ločili materialno dediščino v dolinah in gorah, saj je bilo na vsaki strani meje drugače. Drugačna je bila miselnost oblasti, drugačna infrastruktura, drugačni so bili utrdbe in bunkerji, ki so varovali mejo in drugačni organi, ki so jo nadzirali. Ob njej pa so živeli ljudje enega naroda in doživljali svoje usode.
V vodniku so opisani dostopi do vseh 61 glavnih mejnikov rapalske meje, ki se nahajajo na ozemlju Slovenije, poseben čar pa ji dodajo osebne zgodbe ljudi o trdem življenju, nevarnem tihotapstvu, lahkem zaslužku ter ljubezni, ki je usodno oplazila marsikoga v krajih, čez noč razdeljenih zaradi meje.
Po sto letih v naravi najdemo približno dve tretjini mejnikov, tretjina pa jih je bila uničena ali odpeljana. Vendar pri hoji do lokacij, s katerimi je bila meja med obema vojnama razdeljena sektorje, ne iščemo zgolj betonskih stebričkov.
Že znane kraje in gore bomo s prebranimi zgodbami doživeli drugače kot kdaj prej. Zgodovinski spomin na skoraj tridesetletno obdobje polpretekle zgodovine nam bo hvaležen sopotnik predvsem na odsekih, kjer ne srečamo nikogar razen gozdnih živali. Knjiga je obogatena z arhivskimi in aktualnimi fotografijami, ki nam bodo pomagale pripovedovati veliko zgodbo. Kaj si želeti lepšega?
Dušan Škodič je goram zavezan že več kot 30 let. Ne le da je sam planinec, je tudi planinski publicist, piše za Planinski vestnik, pred leti je navdušil z zbirko zgodovinskih zgodb Ljudje v gorah in nato še Smeh z gora. Letos pa je pri Planinski založbi Planinske zveze Slovenije izšel planinsko-zgodovinski vodnik Meja na razvodnici, ki bralca na slikovit in doživet način seznani z rapalsko mejo, ki je našo deželo za skoraj tri desetletja razdelila in Primorsko odrezala od Slovenije.

 

NAJAVITE SVOJ OBISK : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  / GSM: 040 829 610

 

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia