Menu

KAJ SO SODOBNE ARHEOLOŠKE RAZISKAVE IN KAKO SMO POVEZALI ZNANJA RAZLIČNIH STROK PRI RAZISKAVAH NA ŽELEZNODOBNEM NAJDIŠČU CVINGER PRI DOLENJSKIH TOPLICAH

DRAGI ROTARIJSKI PRIJATELJI,
ROTARY KLUB LJUBLJANA VAS VABI, DA NAS OBIŠČETE

V SREDO, 25. 11. 2020, OB 19:30
ROTARY (ZOOM) SALON

IN PRISLUHNETE PREDAVANJU
KAJ SO SODOBNE ARHEOLOŠKE RAZISKAVE IN
KAKO SMO POVEZALI ZNANJA RAZLIČNIH STROK PRI RAZISKAVAH NA ŽELEZNODOBNEM NAJDIŠČU CVINGER PRI DOLENJSKIH TOPLICAH

predavatelj
MATIJA ČREŠNAR

IZVEDELI BOMO
Mednarodno uveljavljeni arheolog dr. Matija Črešnar je strokovnjak za proučevanje kovinskih obdobij na območju srednje in jugovzhodne Evrope. Je docent na Oddelku za arheologijo ljubljanske Filozofske fakultete, kjer vodi Katedro za kovinska obdobja in Center za interdisciplinarne raziskave v arheologiji, kot zunanji sodelavec pa vodi tudi mednarodne projekte na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. S sodelavci sledi najsodobnejšim trendom arheološke stroke, ki je poudarjeno interdisciplinarna. Pri svojih raziskavah se povezujejo z mnogimi institucijami doma in v tujini ter uspešno združujejo številna znanstvena področja ter metode. Te tako segajo od največjega arheološkega artefakta – krajine, ki jo preučujejo z zračnim laserskim skeniranjem in geofizikalnimi metodami, do najmanjših prič preteklosti, kot so na primer stabilni izotopi v skeletnih ostankih ljudi in živali, s katerimi med drugim razkrivajo celo prehranske navade naših prednikov.
Cvinger pri Dolenjskih Toplicah, eno najpomembnejših starejše železnodobnih središč v Sloveniji in širšem prostoru med Alpami ter Panonijo, je v zadnjih letih predmet poglobljenih interdisciplinarnih raziskav. Najdišče sestavlja več arheoloških območij, ki jih moramo razumeti kot neločljivo povezano celoto. Osrednji del je prazgodovinsko gradišče, obdano z nekoč mogočnim kamnitim obzidjem, ki je v krajšem segmentu tudi delno rekonstruirano. Na njegovem južnem pobočju se razteza talilniško območje, na katerem so staroselci v več sto talilnih pečeh pridobivali železo. Tega so nato s kovanjem predelovali predvsem v orodje in orožje, pa tudi druge uporabne izdelke, s katerimi so trgovali v širšem prostoru. Najdišče vključuje tudi gomilna grobišča, kjer so v številnih zemljenih gomilah skupaj z grobnimi pridatki pokopani nekdanji pripadniki tukajšnje dolenjske prazgodovinske skupnosti.

PRIDRUŽITE SE S KLIKOM NA (VIDEOKONFERENCA ZOOM):
https://zoom.us/j/580821727
Meeting ID: 580 821 727

(VSTOP JE PREKO ČAKALNICE – WAITING ROOM)
DA NE BO TEŽAV S POVEZAVO IN ZAMUDNIKI – DOBRODOŠLI OB 19:20
PRINESITE SI KOZAREC, DA NAZDRAVIMO
DRUŽBA ZAGOTOVLJENA
Rotarijsko druženje je temelj rotarijstva in v težkih časih, v katerih smo, nam bo v družbi prijateljev lažje. Ostanite zdravi in optimistični.

VABILO

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia