Menu
Sobota, 07 November 2020 00:00

Knjiga ob 90. obletnici rotarijstva

Draga prijateljica rotarijka, dragi prijatelj rotarijec,

pričujoča knjiga je pregled rotarijskega gibanja, razvoja in dela v Sloveniji v 90. letih njegovega obstoja. Po tri brezplačno dostavljamo vsakemu slovenskemu Rotary klubu.

O predvojnem slovenskem rotarijstvu je z veliko skrbnostjo zbral in uredil podatke dr. Božidar Hribernik in jih ob 100 letnici Rotary International izdal pod naslovom PRVI ROTARY KLUB NA SLOVENSKEM.

Vse od takrat je tlelo, da bi nekaj podobnega morali pripraviti tudi za naše obdobje, obdobje po ponovnem zagonu rotarijstva po slovenski osamosvojitvi. To je danes še mogoče, saj se veliko naših rotarijskih prijateljev iz teh časov še v živo spomni svojega prispevka in siceršnjega dogajanja. 90. obletnica slovenskega rotarijstva se nam je zdela pravšnje izhodišče za začetek tega prikaza.

Obdobje razvoja slovenskega rotarijstva smo razdelili na 4 obdobja:
-obdobje pred 2. svetovno vojno 1930 – 1941 in medvojno obdobje,
-obdobje D 1910 med 1989 in 2000,
-obdobje D 1910 - Poddistrikta Slovenija med 2000 in 2011,
-obdobje D 1912 - samostojnega distrikta med 2011 in 2020.

Predvojno in medvojno rotarijstvo sta opisala Božo Hribernik in Edvard Škodič, obdobje D 1910 Franc Jamšek in Tone Glavan, obdobje Poddistrikta Slovenija Edi Stropnik in asistenti DG tega obdobja, obdobje samostojnega distrikta 1912 pa Otmar Zorn in vsi naslednji guvernerji, vsi seveda s številnimi sodelavci.
Četrtina knjige je namenjena najstarejšemu klubu, RC Maribor, od njegovega ponovnega nastanka do danes.

Na zadnjih 30 straneh smo predstavili Distrikt 1912 s pregledom klubov in predstavitvijo distriktnih in PHF priznanj.

Knjiga je bogata in všečna, morda vas bo branje spomnilo na besede ustanovitelja ROTARIJA P. Harrisa , ki je dejal , da je prijateljstvo skala, na kateri je zgrajen Rotary, toleranca pa vezivo, ki ga drži skupaj. Vaša ocena knjige je vedno bo dobrodošla - mogoče skupaj celo ugotovimo, da bi z ustreznimi dopolnitvami bila dobro izhodišče za kvalificiranega pisca, ki bi iz enotnega zornega kota vse te prispevke strnil v enoten tekst s poglavji. Lahko pa je knjiga zanimiva prav zaradi raznolikosti pristopa in načina opisovanja.

Verjamemo, da bi to knjigo moral imeti vsak slovenski rotarijec. Ponosen na tradicijo, zazrt v prihodnost. Po ceni 15 EUR, namenjenim našim dobrodelnim projektom, je na razpolago v distriktni pisarni v Stegnah 23 v Ljubljani oz. preko maila na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

Želimo vam prijetno branje in se veselimo vaših odzivov na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

Predsednik RC Maribor, Guverner D 1912,
Dušan Logar Iztok Seljak

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia