Menu

Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije

Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, 21.09.2020 ob 19:30 v v Centru kulinarike in turizma KULT316 - Pru┼ínikova ulica 74, 1210 Ljubljana ┼áentvid

razstava:

(NMS Metelkova, oktober 2019 ÔÇô junij 2020; PM Ptuj-Ormo┼ż, septemberÔÇôoktober 2020)

Med najstarej┼íi tekstil v zbirkah Narodnega muzeja Slovenije sodijo slikovite tkanine, ki so jih med 3. in 10. stoletjem na┼íega ┼ítetja stkali Kopti, kr┼í─Źansko prebivalstvo Egipta. Izdelane so iz lanu in volne, zanje pa so zna─Źilne ┼żive barve. So eden najizrazitej┼íih segmentov koptske umetnosti. Poleg fragmentov obla─Źil so se ohranili predvsem deli zastorov, pregrinjal in blazin. Koptske tkanine so do─Źakale dana┼ínje dni zahvaljujo─Ź obi─Źaju, da so umrle pokopavali oble─Źene oziroma pokrite s tekstilnimi izdelki, ki v grobnicah in grobovih zaradi suhega podnebja niso propadli.

Narodni muzej Slovenije ┼że od leta 1890 hrani zbirko 53 koptskih tkanin, ki sodi med bolje ohranjene tovrstne zbirke v Evropi. V muzeju smo zbirko koptskih tkanin strokovno obdelali z najsodobnej┼íimi znanstvenimi tehnikami in metodami ter jo ovrednotili. V obliki razstave in razstavnega kataloga je bila prvi─Ź strnjeno predstavljena slovenski javnosti.

Koptske tkanine so vir navdiha tudi za sodobne ustvarjalce. Spremljajo─Źa razstava sodobnih tekstilnih in obla─Źilnih interpretacij KOPTI.TEX je nastala pod okriljem Katedre za oblikovanje tekstilij in obla─Źil Naravoslovnotehni┼íke fakultete Univerze v Ljubljani in je rezultat ve─Źmese─Źnega dela ┼ítudentk in ┼ítudentov v okviru predmetov Oblikovanje tekstilij, Oblikovanje obla─Źil in Razvoj oblikovanja.

                            

O PREDAVATELJIH (sovodja in soavtorja projekta Koptske tkanine)

Tomislav Kajfe┼ż, magister arheologije, muzejski svetovalec;

zaposlen kot kustos v Narodnem muzeju Slovenije.

Od leta 1986 se ukvarja s temo o Slovencih, ki so raziskovali stari Egipt v 19. stoletju, strokovni in lai─Źni javnosti se trudi predstaviti to do nedavnega skoraj neznano poglavje iz zgodovine raziskovanj starega Egipta. Leta 2014 je bil soavtor odmevne razstave v Narodnem muzeju Slovenije z naslovom Mumija in krokodil - Slovenci odkrivamo de┼żele ob Nilu. Od leta 2005 je ─Źlan in koordinator za Slovenijo v mednarodnem znanstvenem dru┼ítvu Egypt and Austria s sede┼żem na Dunaju. Dru┼ítvo zdru┼żuje raziskovalce razli─Źnih znanstvenih ved, ki preu─Źujejo stike med de┼żelami nekdanje habsbur┼íke monarhije in Egiptom oziroma Orientom.

mag. Miran Pflaum, akademski kipar, muzejski svetnik;

zaposlen kot konservator-restavrator v Narodnem muzeju Slovenije

Miran Pflaum v muzejski konservatorsko-restavratorski stroki deluje ┼że ve─Ź kot tri desetletja. Dela prete┼żno na arheolo┼íkem gradivu, najve─Ź na keramiki in gradivu iz kamna. Vodil je obse┼żne konservatorsko-restavratorske projekte obnove preko 220 anti─Źnih kamnitih spomenikov lapidarija Narodnega muzeja Slovenije, 6 emonskih mozaikov ter staroegip─Źanske krste in mumije sve─Źenika A-Keswy-te. Kot avtor, soavtor ali oblikovalec je podpisan pod vrsto muzejskih razstav. Vseskozi pa se teoreti─Źno in v praksi veliko ukvarja tudi z muzejsko kopistiko in razvijanjem novih pristopov v njej.

Prijave na: Ta e-po┼ítni naslov je za┼í─Źiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 logodigitalna platforma   zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo     Dohodnina                  Macedonia