Rotary D1912 Blog Dogodki Boris Šinigoj »Zgodba o lutnji – kraljici glasbil nekoč in danes

Boris Šinigoj »Zgodba o lutnji – kraljici glasbil nekoč in danes

VABILO NA VEČERJO S PREDAVANJEM

Datum:  torek, 21.11. 2023 ob 19.00 (brez večerje ob 20:00h)

Kraj: Kavarna Slamič, Kersnikova ulica 1, 1000 Ljubljana

Participacija: 20,00 € (z večerjo), zaradi lažje organizacije prehrane vas naprošamo za predhodno najavo na naslov: info@rclc.si.

O predavanju:

 1. Od kod prihaja glasbilo in kdaj pride k nam v Evropo? Kakšne so njegove značilnosti in različice? Kozmološki in kulturni pomen?
 • Oblikovanosti glasbila (dvojne strune, tradicionalni 4 orientiri okoli rozete, kozmos – Platon in pitagorejci: glasba način obstajanja vesolja, hindujci: OM; patristika: Novi Orfej).
 • Etimologija besede lutnja v evropskih jezikih (A. iz arabščine: al oud, B. iz grščine: halieut).
 • Zgodovinskih virov (španski kodeks Cantigas de Santa Maria iz 13. stoletja; stari Fez v Maroku, orientalska izročila).
 • Današnje glasbene prakse in (etno) muzikoloških raziskav.
 1. Glasbeni primeri s komentarjem (razvojne različice lutenj, tabulaturni zapis, slogovne značilnosti):
 • Perzijska ljubezenska pesem Dokhtar-e Boyer Ahmadi/Dekle iz pokrajine Boyer Ahmadi z jazzy improvizirano poigro (arabska lutnja > barbat).
 • Anonymous – Tordion in Hans Judenkunig – Christ ist erstanden/ Kristus je vstal (renesančna lutnja in referenca na Primoža Trubarja).
 • Taksim in 2 skladbi grškega rebetika: Isuna ksipoliti/ Bila si bosa in Olmaz/Zaman (grška lutnja – tamburo bouzouki).
 • Kevser Hanim – Longa nihavent (arabska lutnja – oud v otomanskem izročilu).
 • Anonymous – Misirlou (arabska lutnja – outi v grškem izročilu).
 • B. Š. – Improvizacija na temo basu DCBA (renesančna lutnja danes).

3.            Sklepna beseda o današnji vlogi in pomenu glasbila.

O predavatelju:

BORIS ŠINIGOJ je profesor filozofije in akademski glasbenik – kitarist in lutnjist. Solistično in v komornih sestavih je gostoval po Evropi, v Veliki Britaniji, Egiptu, ZDA in Kanadi. Posnel je solistično zgoščenko z naslovom »Lutnje« z reprezentativnim izborom skladb za arabsko, renesančno in baročno lutnjo ter arhilutnjo in teorbo. Trenutno je učitelj kitare in lutnje na Glasbeni šoli Ljubljana Vič Rudnik in umetniški vodja ansambla Nova Schola Labacensis, s katerim je med drugim posnel dve zgoščenki: Okcident sreča Orient: od Londona, Pariza, Rima in Benetk do Istanbula, Alepa, Širaza in Kabula in Delitiae musicaeRadosti glasbe. Uglasbeni arkadijski prizori od nizozemske renesanse do italijanskega baroka.  Boris Šinigoj je tudi soustanovitelj Jazz Oud Quarteta, ki je nedavno posnel album Glasbena križpotja. Sodeloval je tudi s tenoristom Marjanom Trčkom v Duu Jubilet, ansambli Dufay Collective, Camerata Trajectina, Slovenicum in Consortium musicum ter s simfoničnima orkestroma Slovenske filharmonije in RTV Slovenija

Author: rotary

Exit mobile version