Menu

Drage rotarijke, rotarijci ter mlade članice in člani rotarijske družine,

martin1.7.2015 smo vstopili v novo rotarijsko leto, ki se bo zaključilo 30.6.2016. Tako kot je v vsakdanjem življenju človeka pričetek novega koledarskega leta pomemben trenutek, je  tudi pričetek novega rotarijskega leta za nas rotarijce pomemben premik in zasuk rotarijskega kolesa za en zobec naprej. Ta zasuk simbolizira notranjo dinamiko in energijo rotarijskega gibanja, ki se med ostalim izraža tudi v vsakoletni spremembi vodstveni strukture klubov, distrikta in Rotary International (RI). Na mednarodnem nivoju rotarijske organiziranosti najbolj izstopa menjava na mestu  predsednika Rotary International (RIP).  

V L. 2015-16 prevzema funkcijo predsednika RI K.R. “Ravi”Ravindran. Za temo si je izbral moto: 

»Be a gift to the world« / »Bodi dar svetu«.

K.R. “Ravi”Ravindran v predstavitvi svoje teme pove:

»Naš čas na Zemlji je omejen in vedno krajši, kot si mislimo. Kako ga želimo preživeti? Bomo sebe dali drugim, zato da bo svet bogatejši, ker smo živeli na njem?Ali bomo svoje dneve preživljali tako, kot je zapisal slavni indijski pesnik Rabindranath Tagore, da bomo vedno znova napenjali strune na naših instrumentih, medtem ko pesmi, ki smo jih prišli zapeti, ne bomo nikoli odpeli?« In nadaljuje: »Vsak od nas lahko nekaj ponudi, ne glede na to, kdo smo ali kje smo v življenju. Ponudimo lahko svoje talente, znanje, sposobnosti in prizadevanje; ponudimo lahko tudi predanost in zvestobo. Skozi delovanje pri Rotaryu lahko izkoristimo te darove in resnično spremenimo svet ter življenja drugih. Z Rotaryjem lahko za sabo pustimo nekaj resničnega in trajnega. Zdaj je naš čas. Nikoli več se ne bo vrnil, zato »Bodimo dar svetu.«

Predsednik »Ravi« je v temi resnično zaobjel bistvo naše organizacije, bistvo našega poslanstva in delovanja tako v neposrednem kot tudi v širšem, mednarodnem okolju.

Biti rotarijec je privilegij in hkrati odgovornost. Odgovornost do sebe, družine, družbenega okolja in do lastne organizacije. V človeškem organizmu je gensko vgrajena končnost njegovega življenja. Njegova duhovnost pa je nad tem, in se prenaša od človeka na človeka, iz generacije na generacijo. Odgovornost do nadaljnjega obstoja naše rotarijske organizacije in obstoja vrednot za katerimi stojimo se odraža v skrbi za razvoj in pomladitev članstva. S strani distrikta bo zato v prihajajočem letu osrednja podpora klubom namenjena razvoju in pomladitvi članstva ter skrbi za vse mlade rotarijske generacije.

V tem cilju so za L. 2015-16 oblikovane tudi posebne programske aktivnosti distrikta:

  1. Projekt 7 regijskih tematskih srečanj odprtega tipa v podporo razvoju in krepitvi javne podobe rotarija in lokalnega Rotary kluba.
  2. Oblikovanje Rotaract ali Interact klubov pri vseh Rotary klubih (kjer to še ni)
  3. Podpora razvoju članstva in povečanje števila članov distrikta 1912 za 100 članov.
  4. Mednarodna dejavnost in pomoč makedonskim rotarijcem.

V kontekstu razvoja članstva se bo lahko porajalo vprašanje »Zakaj Rotary?« Odgovor je preprost:

  1. Ker lahko v Rotary-ju enostavno najdeš prijatelja iz podobnega ali različnega poslovnega področja.
  2. Ker postaneš član kluba z visokimi intelektualnimi sposobnostmi in visokimi moralnimi načeli.
  3. Ker postaneš član široke mednarodne dobrodelne mreže oziroma organizacije, ki jo lahko koristiš za dobro delo tudi v svoji skupnosti.

Drage rotarijski prijatelji. Pred vami je novo rotarijsko leto. Izkoristimo ta kratek čas skupnega dela in naredimo naše rotarijsko leto 2015-2016 uspešno, da se ga bomo vsi skupaj z veseljem spominjali. Slovenski rotarijci smo del civilne družbe. S svojim potencialom smo zato lahko pomoč v iskanju kvalitetnih rešitev vsakdanjih tegob naše družbe.

Bodimo dar svetu.

 

Martin Šinigoj

DG 2015/2016

 

  zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo   Rotary-OPDI    Dohodnina                    Macedonia