Menu
Nedelja, 15 Oktober 2017 10:00

Srečanje pobratenih Rotary klubov v Brčko Distriktu

Sporočilo za javnost po zaključku srečanja štirih pobratenih Rotary klubov v Brčko Distriktu (BiH), od 13. do 15. oktobra 2017

Rotary klub Zagorje Kum je od leta 2010 pobraten z Rotary klubom Brčko Distrikt 1938. pozneje se je pobratil še z Rotary klubom Zrenjanin in Rotary klubom Ulcinj. Klube veže prijateljstvo članov in posebej letos že šesto leto zapored organizirano srečanje učencev iz Zasavja in pobratenih klubov v Zasavju in pet dni v Taboru Mojca Dolenjske Toplice.

Tudi letos smo se člani srečali v maju v Ulcinju, juniju v Zrenjaninu, julija v Zagorju ob Savi in oktobra je bilo zaključno srečanje v Brčko Distriktu. Letos je bilo posebno svečano, saj se je srečanja udeležilo več kot 35 članov Rotary klubov in njihovih partnerjev iz vseh štirih klubov.

V petek je bil sestanek z analizo delovanja in pripravo plana za delo v letu 2018. Saj brez planiranih aktivnosti težko izvedemo dejavnosti med štirimi kraji iz štirih držav. Pomembno je, da smo se vsi strinjali, da se v letu 2018 organizira že sedmič, srečanje učencev v Zasavju in skupno bivanje v Taboru Mojca v Dolenjskih Toplicah.

Sobota je bila namenjena ogledu Brčkega in treh razstav v kraju. Razstave zgodovine šolstva v Brčkem, razstave mladega umetnika Alena Džinde in Stalno razstavo umetnosti v stolpu ob mostu čez Savo. Bili smo tudi na obisku v družbi Termoelektro d.o.o., ki zaposluje več kot 300 delavcev in vrši montaže in vzdrževanje termoenergetskih objektov v BiH in Sloveniji. Popoldan je sledil ogled Džamije Azizija in pravoslavne cerkve iz leta 1933.

Sledilo je prijetno druženje na deželi in v nedeljo zjutraj tradicionalni zajtrk pri prijatelju Emirju v lokalu Palma 1 v Brčkem. Slovo prijateljev je vedno polno emocij in dobrih želja, do naslednjega srečanja. Seveda temu sledi izmenjava slik in redno komuniciranje in izmenjava informacij.

Prijateljstvo je osnovno sporočilo Rotarijstva in prav je, da ga spoštujemo in krepimo z srečanji in spoznavanju kultur, religij in gospodarstva. V bližnji Termoelektrarni Gacko, kjer sta pripravo premoga in transportni sistem od rudnika do elektrarne, v osemdesetih letih, skupaj izvajala Rudis in Strojna tovarna Trbovlje. RUDIS je letos začel izvajati eno največjih investicij v BiH, Odžvepljevalno napravo Termoelektrarne Gacko.

Pripravil: Janez Lipec

IZJAVA ZA JAVNOST 

  zaposlitev   tabori-logi 12  rotary-izobrazevanje-logo   Rotary-OPDI    Dohodnina                  Macedonia